Toplantı yeter sayısı nedir?

İçindekiler:

  1. Toplantı yeter sayısı nedir?
  2. Üye tam sayısının çoğunluğu ne demek?
  3. Basit karar yeter sayısı nedir?
  4. Anonim Ortaklık yönetim kurulu kural olarak hangi yeter sayı ile toplanır?
  5. Ihtisas komisyonları ne demek?
  6. Ihtisas komisyonu ne demek?
  7. Oy çokluğu ne demek?

Toplantı yeter sayısı nedir?

Anayasa'nın 96. maddesine dayanılarak toplantı yeter sayısının 184 olacağı belirtildi. Raporda, TBMM'nin toplantı ve karar yeter sayısı konularını düzenleyen Anayasa'nın 96. yer alan 'başkaca bir hüküm yoksa' ibaresi konumuz bakımından önem taşımaktadır. bu hükme göre 184, karar yeter sayısı ise 139 dur."

Üye tam sayısının çoğunluğu ne demek?

Salt çoğunluk, tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur. Örneğin; TBMM 600 üyeden oluşmaktadır. Bunun salt çoğunluğu 301'dır. 101 üye var ise bunun da salt çoğunluğu 51'dir.

Basit karar yeter sayısı nedir?

Buna basit (adi, niteliksiz) çoğunluk kuralı denilmektedir. Nitelikli çoğunluk öngörülmeyen karar veya kanunlarda basit çoğunluk sağlanamazsa bu karar veya kanunlar şekil bakımından anayasaya aykırı olur. ... Yani karar yeter sayısı her halükarda en az 151 (yüz elli bir) olmalıdır.

Anonim Ortaklık yönetim kurulu kural olarak hangi yeter sayı ile toplanır?

ANONİM ŞİRKET YÖNETİM KURULUNUN TOPLANTI VE KARAR YETERSAYISI : Yeni TTK'nın 390. maddesinin birinci fıkrasına göre, şirket esas söz- leşmesinde aksine ağırlaştırıcı bir hüküm yok ise, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır2.

Ihtisas komisyonları ne demek?

İhtisas Komisyonu Nedir? ❖ Meclisin çalışmasına ve karar oluşturmasına yardımcı olan bir oluşumdur. ❖ Komisyonlar meclise bilgi sunar ve karar vermesini kolaylaştırır. ... ❖ Meclis üyeleri arasından seçilerek oluşturulur.

Ihtisas komisyonu ne demek?

Özel İhtisas Komisyonları, İktisadî ve Sosyal sektörlerde, ihtisas ları ile ilgili konularda bilgi toplamak, araştırma yapmak, tedbirler geliştirmek ve önerilerde bulunmak yolu ile Devlet Plânlama Teşki- ltâtı'na, Kalkınma Plânı çalışmalarında yardımcı olmak, plân hazır lıklarına daha geniş çevrenin katkısını sağlamak. ...

Oy çokluğu ne demek?

bir kararın alınması için yapılan oylamada, toplantı yeter sayısının en az yarısından bir fazlasının oyu ile alınan sonuç.