Depreme karşı hangi tedbirler almalıyız?

İçindekiler:

  1. Depreme karşı hangi tedbirler almalıyız?
  2. Deprem için neler yapmalıyız?
  3. Depremden sonra yapilmasi gerekenler nelerdir?
  4. Heyelanı önlemek için neler yapılabilir?
  5. Deprem anında evde nerede durmalı?
  6. Toprak kaymasını önlemek için neler yapılabilir?

Depreme karşı hangi tedbirler almalıyız?

Deprem Planı Hazırlayın Evinizin güvenli bölgelerini tespit edin ve deprem esnasında nerede durmanız gerektiğine karar verin. Evinizdeki gaz, elektrik şalteri ve su vanasının yerlerini önceden öğrenin. Deprem anında hepsini kapatmayı ihmal etmeyin. Tüm aile bireylerinizin bu planı bildiğinden emin olun.

Deprem için neler yapmalıyız?

Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir: Güvenli bir yer bulup diz üstü ÇÖK.Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN.Düşmemek için sabit bir yere TUTUN. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.

Depremden sonra yapilmasi gerekenler nelerdir?

Deprem sonrası; Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, hemen binayı terk edin. Sarsıntı bittikten sonra afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak toplanma bölgesine gidin. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün.

Heyelanı önlemek için neler yapılabilir?

Heyelan riskini azaltmak için arazi çalışmaları yapılmalı, risk olan bölgelerde yerleşimden uzak durulmalı. Risk olan yamaçlarda doğal denge bozulmadan drenaj kanalları açılmalı, tabakların fazla su alınması önlenmeli. Heyelan görülebilecek yamaçların eteklerine istinat duvarı inşa edilmeli.

Deprem anında evde nerede durmalı?

Evdeki güvenli yerleri sıralayan uzmanlar, evde bulunan ağır ve sağlam masaların, okullarda sıra altlarının, işyerlerinde para kasalarının yanının, çamaşır veya bulaşık makinelerinin yanı, koridor içleri ile odaların ve kemerlerinin köşelerinin evdeki en güvenli yerler olduğunu ifade ediyor.

Toprak kaymasını önlemek için neler yapılabilir?

Toprak kaymasını önlemenin bir yolu, yerçekiminin etkisini azaltmak için insan yapımı insan yapımı toprak katmalarının geometrisini değiştirmektir. Toprak kayması yüzeysel olduğunda, toprağın ya da kayaların kaymasını önlemenin en basit yolu oradaki bitki örtüsünü canlandırmaktan geçer.