Eser sözleşmesi neyi kapsar?

İçindekiler:

  1. Eser sözleşmesi neyi kapsar?
  2. Istisna inşaat sözleşmesi nedir?
  3. Eser sözleşmesinde sözleşme konusu şeyin ayıplı olması halinde iş sahibine tanınan haklar nelerdir?
  4. Eser sözleşmesi Rızai midir?
  5. Müteahhit tacir sayılır mı?
  6. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir?
  7. Eser sözleşmesinde ayıp ihbarı nasıl yapılır?
  8. Delil tespiti ayıp ihbarı sayılır mı?
  9. Eser sözleşmesinden kaynaklanan dava nedir?
  10. Eser sözleşmesi nedir örnek?
  11. Eser sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
  12. Yüklenici tacir midir?
  13. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kim düzenler?
  14. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl feshedilir?

Eser sözleşmesi neyi kapsar?

Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Eser sözleşmedi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Yüklenici bir eser meydana getirmeyi üstlenirken iş sahibi de ücret ödemeyi vaad eder.

Istisna inşaat sözleşmesi nedir?

Özet: İstisna sözleşmesi, diğer adıyla eser sözleşmesi ile yüklenici bir eser meydana getirmeyi üstlenmekte, iş sahibinin de meydana getirilecek eser karşılığında belli bir bedel ödemeyi kabul ettiği sözleşme türüdür. Borçlar Yasasında eser sözleşmesi bu şekilde tanımlanmıştır.

Eser sözleşmesinde sözleşme konusu şeyin ayıplı olması halinde iş sahibine tanınan haklar nelerdir?

Eser sözleşmesinde yüklenicinin ayıp sebebiyle sorumluluğu halinde iş sahibinin kanundan doğan üç seçimlik hakkı vardır. Bunlar; (i) sözleşmeden dönme, (ii) bedelden indirim isteme ve (iii) eserin ücretsiz onarılmasını isteme hakkıdır.

Eser sözleşmesi Rızai midir?

Yargıtay bir kararında eser sözleşmesini şöyle tarif etmiştir ''İş sahibinin ödemeyi borçlandığı bir bedel karşılığında yüklenicinin bir eser meydana getirip teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeye "eser sözleşmesi" denir .'' Bu tanıma göre Eser Sözleşmesi'nin karşılıklı, tam iki tarafa borç yükleyen, herhangi bir şekle ...

Müteahhit tacir sayılır mı?

Şöyle ki; müteahhit deneyimli ve uzmanlık bilgisi olan tacir niteliğine haiz kişidir.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, diğer bir deyişle arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi; sözleşme konusu gayrimenkul (arsa) sahibinin, arsanın belli bir payını müteahhite (yükleniciye) devretmesi, müteahhitinde bunun karşılığında söz konusu arsa üzerine inşa ettiği belli sayıda bağımsız bölümleri arsa sahibine teslim ...

Eser sözleşmesinde ayıp ihbarı nasıl yapılır?

Ayıp ihbarının şekli hususunda TBK'da düzenleme bulunmamaktadır. Ayıp ihbarı sözlü de yapılabilir. Fakat noter kanalı ile veya taahhütlü mektup ile yapılması ispat kolaylığı sağlayacaktır. Ayıp her türlü delille ispat edilebilir.

Delil tespiti ayıp ihbarı sayılır mı?

ÖZET : Ayıp ihbarının kural olarak şekle tabi bulunmadığı, içeriği itibariyle ayıptan karşı tarafı haberdar olmasını sağlamaya elverişli her türlü ihbarın, ayıp ihbarı olarak kabulünün mümkün olduğu yönünde yukarıda yapılan açıklamalar, somut olay özellikleri, delil tespiti raporuyla birlikte delil tespiti istemini ...

Eser sözleşmesinden kaynaklanan dava nedir?

Eser sözleşmesine dayanan alacak davası, sözleşmelerin feshi ile sözleşmenin tarafları arasında meydana gelen alacak davasını konu edinmektedir. Eser sözleşmesinin hukuki usul ve esaslara aykırı bir şekilde oluşturulması ve sözleşmenin feshinden kaynaklı uyuşmazlıkları alacak davasını gündeme getirmektedir.

Eser sözleşmesi nedir örnek?

Cevap1:Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Mesela; terzinin bir elbise dikmesi karşılığında yüklenici terzi elbise dikmeyi; iş sahibi ise dikilen elbise karşılığında bedel ödemeyi borçlanmıştır.

Eser sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?

Sözleşmenin Feshi Halinde Olumlu Zarar Niteliğindeki İfaya Ekli Gecikme Cezası İstenemez. ... Başka bir deyişle sözleşme feshedilmemelidir. İfaya eklenen cezai şart kural olarak, ancak ifa ile birlikte talep edilebilirse de taraflar sözleşmelerinde akdin feshi halinde dahi cezanın istenebileceğini kararlaştırabilirler.

Yüklenici tacir midir?

Dairemizin 10.06.2002 tarih ve 1885/3123 Sayılı ilâmında yüklenici şirket tacir olup, sözleşmeyi imzaladığı anda basiretli tacir gibi hareket etmek ve kararlaştırılanın ne anlama geldiğini de bilmek durumundadır..." denilmiştir.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kim düzenler?

Başka bir anlatımla, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçerliliği, bu sözleşmelerin noterde “düzenleme” şeklinde yapılmasına bağlıdır.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl feshedilir?

İnşaat sözleşmeleri tarafların anlaşması veya mahkeme kararı ile feshedilir. Arsa sahibi ile müteahhit karşılıklı anlaşarak kat karşılığı sözleşmesini feshedebilirler. Bunun dışında sözleşmenin feshine mahkeme tarafından karar verilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi geriye etkili veya ileriye etkili olabilir.