Ibraname ne demek?

İçindekiler:

  1. Ibraname ne demek?
  2. Ibraname ne zaman imzalatılır?
  3. Geçerli bir ibraname nasıl düzenlenir?
  4. Ibraname işçiye verilir mi?
  5. Ibraname kesin delil mi?
  6. Ibra tasarruf işlemi midir?

Ibraname ne demek?

İbraname nedir, kısaca… Bir diğer tanımla ibraname; çalışanın işten ayrılırken iş hukuku ve iş sözleşmesinden kaynaklanan her türlü hak ve alacağını aldığına dair imzalattırılan bir belgedir. İş sözleşmesinin sona ermesinin ardından ibraname imzalattırılır.

Ibraname ne zaman imzalatılır?

İşverenin işten ayrılırken çalışanlara imzalattığı, alacağının kalmadığına dair ibra sözleşmelerinin, iş akdinin feshinden itibaren en az bir ay sonra düzenlenmesi ve alacakların banka kanalıyla ödenmesi gerekiyor. Bir aylık süre dolmadan imzalatılan ibra sözleşmeleri geçersiz kabul ediliyor.

Geçerli bir ibraname nasıl düzenlenir?

Ibraname en baştan yazılır. Aksi, yargıtay tarafından geçersiz sayılır. Ibranameye, işverenin tam adının ve adresinin eklenmiş olması zorunludur. Ibranamede yazılar, imza bölümleri, paragraflar arasında, gereğinden fazla boşluk bırakılmamalıdır.

Ibraname işçiye verilir mi?

İş hukukunda ibraname, işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sebebiyle doğan belli borçların bir sözleşme ile sona erdirilmesidir. Buna ibra sözleşmesi denir. İbraname imzalayan işçi dava açabilir ve kıdem tazminatını ile işçilik alacaklarını alabilir.İbraname ile borç ilişkisi ortadan kalkmaz.

Ibraname kesin delil mi?

Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür. Hakkın gerçek tutarda ödendiğini ihtiva etmeyen ibra sözleşmeleri veya ibra beyanını muhtevi diğer ödeme belgeleri, içerdikleri miktarla sınırlı olarak makbuz hükmündedir.

Ibra tasarruf işlemi midir?

İBRA KAVRAMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ İbra, niteliği itibariyle bir tasarruf işlemi olduğu yani bir hakkı doğrudan doğruya etkileyerek onu ortadan kaldırdığı için, ibranın geçerliliği alacaklının alacak üzerinde tasarruf yetkisinin bulunmasına bağlıdır.