40 uçurmaya gelen bebeğe ne yapılır?

İçindekiler:

  1. 40 uçurmaya gelen bebeğe ne yapılır?
  2. 40 günlük bebeğe ne yapılır?
  3. 40 günlük bebek dışarı çıkarılır mı?
  4. Annenin kırkı nasıl çıkarılır Diyanet?

40 uçurmaya gelen bebeğe ne yapılır?

40 uçurma sepetine koyulan nesnelerde anneye ve bebeğine karşı sevgiyi, adına dilenen güzel dilekleri ifade eder. Geleneklere uygun ve ihtiyaçların karşılanması adına bu sepete konması gereken 7 nesne vardır. Bunlar başta un olmak üzere şeker, pirinç, yumurta, tuz, pamuk ve bozuk paradır.

40 günlük bebeğe ne yapılır?

Kırklama, kırk çıkarma ya da kırk uçurma olarak bilinen bu gelenek, temelde bebeğin 40. gününde anneyle beraber yıkanması ve gezmeye çıkmalarıdır. Ama tabii hem kırklama banyosunda hem de kırklama gezisinde uygulanacak bir dizi ritüel var. Bu ritüellerin en önemlisi ise 40 çıkarma banyosu.

40 günlük bebek dışarı çıkarılır mı?

Geçmişten günümüze aktarılan birçok bilgi, çevre yönlendirmelerinin genç anne babaları ve bebeği zor duruma düşürdüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Erdel Yılmaz “Bebek 40 günü doldurmadan da dışarı çıkarılır, sarı giydirmenin sarılığa karşı hiçbir etkisi yoktur.

Annenin kırkı nasıl çıkarılır Diyanet?

Aynı zaman da nazardan korumak için nazar boncuğu ve altın atılır. Kırk banyosunu yaptıran kişi abdestini alır ve dua ederek ellerini suyun içine 40 kez sokup çıkararak banyo yaptırılır. ''Su gibi ömrü olsun!'' diyerek annenin ve bebeğin başından dökülür ve her ikisinin de kırkı çıkarılır.