Gemi Karinası nedir?
İçindekiler:
- Gemi Karinası nedir?
- Denize atılan demirin adı nedir?
- Frengi deliği nedir?
- Sintine ne demek?
- Gemi sintine nedir?
- Sintine kuyusu nedir?
- Sintine nerede boşaltılır?
- Sintine kaç milde boşaltılır?
- Sintine suları nedir?
- Iskandil nasıl alınır?
- Ballast water treatment nedir?
- Balast sistemi nedir?
- Balast tankları nedir?
- Miço neye denir?
- Marpol Ek 4 nedir?
- Gemi atıkları nelerdir?
- Marpol ne demek?
- Solas hangi gemilere uygulanır?
- Marpol Annex 1 Nedir?
- ISPS ne demek?
- Marpol ek 5 nedir?
- Marpol Ek 6 Nedir?
- SART cihazı nedir?
- LSA kodu nedir?
Gemi Karinası nedir?
Karina: Gemi teknesinin sürekli su altında kalan kısmıdır. Faça: Geminin yüklü durumdaki su hattı ile boş durumdaki su hattı arasındaki kısma denir. Gemi üzerine konulmuş yükleme, boşaltma, güvenlik, can kurtarma, demirleme, seyir gibi amaçlar için kullanılan büyüklü küçüklü araç ve düzeneklere donanım adı verilir.
Denize atılan demirin adı nedir?
Gemiyi istenen bir yerde tutmak için bir zincirle denize atılan demirin adı neydi ya unuttum? Cevap: Çapadır. Peki çapa ne demek:Çapa zincirli geminin yerinde sabit durması için ağırlık./span>
Frengi deliği nedir?
Frengi deliği: Güverteye gelen suların denize akması için bordaya açılan deliklerdir.
Sintine ne demek?
Sintine, bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmına verilen isimdir. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalır. Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir.
Gemi sintine nedir?
Gemilerin, balıkçı teknelerinin; makine, mazot depoları ve kazanlarının bulunduğu kısmın galvaniz tırtıklı sac ile kaplı olan zeminin altındaki bölgede ve geminin en son kıç tarafındaki ve gemi içinden sızan sularla makine ve kazan dairelerinden akan yağ yakıtların toplandığı en alt bölmedir./span>
Sintine kuyusu nedir?
Sintine, gemi teknesi ve ambarlarının alt yuvarlak kısmına; tekne dibinin bordaya döndüğü yerde gemi içinde veya ambarda oluşan çukurluğa denilmektedir./span>
Sintine nerede boşaltılır?
Eğer bulunulan yerde atık deposu yoksa sintineler mutlaka açık denizde boşaltılmalıdır. Sintine tankları kesinlikle sahil ve sahile yakın yerlere boşaltılmamalıdır./span>
Sintine kaç milde boşaltılır?
Siyah su olarak adlandırılan tuvalet atıklarının 12 mil içinde boşaltılması yasak. Duş, lavabo, çamaşırhane, bulaşıkhane, çöp öğütücüsü ve dreynlerinden gelen giri suların da aynı şekilde 12 mil içinde denize bırakılması yasak. Siyah ve giri sular, sintine 12 mil dışında denize bırakılabiliyor./span>
Sintine suları nedir?
Sintine: Gemilerin makine ve yardımcı makine alt tankları, koferdamlar, ambarlar veya benzer bölümlerinde oluşan sızıntı su ve yağlı atık sularıdır. Slaç: Gemilerin makine dairelerinde, yakıt tanklarında veya petrol tankerlerinin kargo tanklarında tortu ve/veya yağ çökeltilerinden oluşan çamurdur.
Iskandil nasıl alınır?
Elle iskandil alınırken kurşunun deniz tabanına değdiğini hissettiğiniz anda ölçümü yapın. Bu ölçümden yalnız güvertenin deniz seviyesinden yüksekliğini (freeboard) düşmeyi unutmayın. Eğer küçük bir teknedeyseniz en rahatı direkt şerit metreyi deniz yüzeyine indirerek iskandil almaktır./span>
Ballast water treatment nedir?
Çelik gemilerin deniz ticaretinde kullanılmaya başlanmasından itibaren deniz suyunun gemi dengesini sağlamada kullanılması kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Böylelikle gemiler emniyetli sefer gerçekleştirmekte ve bu da tekne üzerindeki stresi azaltmakta.
Balast sistemi nedir?
Gemide balast tesisatı, gemilerin boşken veya yüklüyken baş veya yan bölmelerine aldıkları deniz suyudur.
Balast tankları nedir?
Balast suyu, gemilerin birçoğunda özellikle yüklü olmadıkları durumlarda; stabilite kontrolünün sağlanması amacıyla gemiye alınan deniz suyudur. Bu amaç için yapılmış tanklara balast tankları denmektedir. Gemiler yük alma ve tahliye etme zamanlarında balast operasyonları yapmaktadır.
Miço neye denir?
Gemilerin güverte bölümlerinde yeni çalışmaya başlayan kişiye miço denir. ... Gemi kaptanına çıraklık yapan miço, daha çok kaptanın verdiği işlerle birebir ilgilenir. Her geminin farklı güverte sistemleri bulunur. Miço ise çalıştığı geminin özelliğine göre geminin güverte sistemlerinin bakımı ile ilgilenir.
Marpol Ek 4 nedir?
MARPOL 73/78 Ek IV'ün 4. Kuralının 1. Paragrafında, Sözleşme'nin diğer taraflarının yargı yetkisi altında olan limanlara ve açık deniz terminallerine yapılan seferlerde kullanılan her bir gemiye Uluslararası Pis Su Kirliliğini Önleme Sertifikası (ISPP) düzenlenmesi şart koşulmaktadır./span>
Gemi atıkları nelerdir?
Saatlerce devam eden ulaşım süreci boyunca gemilerde çeşitli atıklar oluşmaktadır. Bunlar; yağlı balast, sintine, slaç, slop, atık yağ, yük artıkları, evsel nitelikli atıksu (pis su) ve katı atık (çöp)tür.
Marpol ne demek?
1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. İngilizce Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir.
Solas hangi gemilere uygulanır?
Genel Hükümler. Harp gemileri ve asker taşıyanyan gemiler. 500 gros ton'dan küçük yük gemileri. Makine ile yürütülmeyen gemiler.
Marpol Annex 1 Nedir?
Marpol deniz kirliliğini önlemek üzere oluşturulmuş kurallar bütünüdür ve Marpol EK-1 Özel Alanlar ise Petrol Kirliliğine karşı boşaltımın yasak olduğu alanlardır.
ISPS ne demek?
Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ing. International Ship and Port Facility Security (ISPS) Code), gemi ve liman tesislerinin minimum güvenlik gereksinimlerini düzenleyen Denizde Can Emniyeti (SOLAS) sözleşmesinin eki olan kurallardır.
Marpol ek 5 nedir?
Marpol Ek-V (Gemilerden atılan çöplerden kaynaklanan deniz kirlenmesinin önlenmesi için kurallar) değişiklikleri tüm armatörler, gemi işletenler ve mürettebat, yük sahipleri, gemi kiralayanlar, liman ve terminal işletmecileri, sabit veya yüzer platformların donatanları ve sahiplerini kapsamaktadır.
Marpol Ek 6 Nedir?
Marpol Annex VI , gemilerden kaynakalanan SOX, NOX, VOC (uçucu organik bileşikler), PCB (Poliklorlu bifenil), ağır metaller, CFC( klora flora karbon) yayılmasını düzenlemeye yönelik kurallar bütünüdür.
SART cihazı nedir?
SART – Search and Rescue Transponder (Arama ve Kurtarma Alıcı-Vericisi) Acil durumda olan geminin çevresindeki gemilerin radarlarına iz bırakıcı bir sinyal yayınlayan aktif radar yansıtıcısı (reflektörü) dır. Böylece acil durumdaki gemiye gelen yardım gemileri yeri kolayca tespit edebilirler./span>
LSA kodu nedir?
10 Uluslararası Can kurtarma gereçleri (International Life-Saving Appliance (LSA)) kodu (Bu bölümde "Kurallar" olarak anılacaktır.) ... 14 Tahliye Sistemi (Marine Evacuation Sistem), Gemide bulunan insanların güverteden yüzer bir kurtarma aracına hızlı bir şekilde aktarılması için kullanılan sistemdir.
Ayrıca okuyun
Ilgileneceksin
- En yeni meslekler nelerdir?
- Evde yağda patates cipsi nasıl yapılır?
- Türk Hava Kurumu dernek mi?
- Eczanelerde iğne yapılır mı?
- 9 sınıfta kaç puanla teşekkür alınır?
- Rivayet birleşik zaman ne demek?
- Internet sitesinden alıntı nasıl yapılır?
- Allah kimlere lanet etti?
- Heykel yapımında hangi madde kullanılır?
- Lityum karbonat nasıl üretilir?