Pederşahi ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Pederşahi ne demek TDK?
  2. Pederşahi patriarkal nedir?
  3. Pederşah ailesi nedir?
  4. Patriarkal ne demekdir?
  5. Maderşahi aile ne demek?
  6. Anaerkil toplum var mı?
  7. Aile nedir dini?
  8. Anaerkil toplum yapısı nedir?
  9. Toplumsal cinsiyet nedir örnekleri?

Pederşahi ne demek TDK?

Pederşahi kelimesi Türkçe'de "ataerkil düzen, patriarşi" anlamına gelir. Farsça pidar پدر z "ataerkil düzen, patriarşi" ve Farsça şāhī شاهى z "şahlık, hükümdarlık" sözcüklerinin bileşiğidir. ... Pederşahi kelimesi tarihte bilinen ilk kez TDK, Türkçe Sözlük, 1. Baskı (1945) eserinde yer almıştır.

Pederşahi patriarkal nedir?

Soyda esas olarak babayı kabul etme ve âilede çocukları baba soyunun malı sayma esâsına dayanan (âile), ata erkil, patriarkal.

Pederşah ailesi nedir?

sosyoloji de kullanılan bir kavram. pederşahi aile tipi, babanın ailenin hakimi ve otoritesi olduğu aile tipidir. ... pederi aile (baba soylu) ise kadın ve erkek arasında özgürlük ve eşitliğe dayanan, bunların yanı sıra çocukların da ailede belli bir dereceye kadar söz hakkına sahip oldukları bir aile yapısıdır.

Patriarkal ne demekdir?

Ataerkillik, erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. ... Ataerkilliğe dayanan, ata erki temelli olan oluşumlara "ataerkil" veya "patriarkal" denir. Ataerkil olduğu söylenen toplumlar arasında büyük farklılıklar göze çarpmaktadır.

Maderşahi aile ne demek?

1. Anne otoritesinin hâkimiyetini kabul eden (âile). 2. sosyo. Soyda esas olarak anneyi alıp anne soyundan gelenleri asıl akrabâ sayma, âilede çocukları anne soyunun malı olarak kabul etme esâsına dayanan, anaerkil, matriarkal.

Anaerkil toplum var mı?

Mosuo. Tibet taşrasında yaşayan bu toplum, büyük ihtimalle bilinen en meşhur anaerkil toplumdur. Çin hükümeti bu toplumu, Naxi olarak bilinen başka bir etnik azınlığın parçası olarak sınıflandırmıştır. Mosuo'lular geniş ailelerle büyük evlerde yaşarlar ve aile reisleri kadınlardır.

Aile nedir dini?

Baba hâkimiyetine dayanan, onun çocuk ve yakınlarını içine alan aileye ataerkil (pederşâhî-patriarcal), anne hâkimiyetine dayanan, onun çocuk ve yakınlarının teşkil ettiği aileye de anaerkil (mâderşâhî-matriarcal) aile denir.

Anaerkil toplum yapısı nedir?

Anaerkillik, toplumda kadının, özellikle "ana"nın etkin (baskın-başat) olma halidir. Matriarka veya maderşahilik olarak adlandırılan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. Bu düzenin temelini kadının üstünlüğü fikri oluşturur; soy kadınlar tarafından belirlenir, hakimiyet kadınlarındır.

Toplumsal cinsiyet nedir örnekleri?

Erkeklerin cesur, güçlü, sert olmasının ; kız çocuklarının ise şefkatli, merhametli, anlayışlı ve anaç olmasının beklenmesi toplumsal cinsiyet rollerinin en basit örneklerinden biridir.