Kıbrıs Kolakas nedir?

İçindekiler:

  1. Kıbrıs Kolakas nedir?
  2. Kolakas bitkisi nedir?
  3. Gölevez hangi mevsimde yetişir?
  4. Gölevez ne zaman ekilir?
  5. Taro yaprağı yenir mi?
  6. Gölevez kaç kalori?
  7. Bullez nedir?
  8. Kıbrıs patatesi nasıl yapılır?
  9. Kolakas Yemeği nasıl yapılır?
  10. Kıbrıs yemekleri nelerdir?
  11. Kıbrıs neyi ile meşhur?
  12. Kuru Molehiya nasıl yapılır?
  13. Kıbrıs'ta salyangoza ne denir?
  14. Tereyağlı salyangoz nasıl yapılır?
  15. Garaville nedir?
  16. Salyangoz lezzetli mi?
  17. Salyangoz nasıl pişer?
  18. Salyangoz kabuğunu terk eder mi?

Kıbrıs Kolakas nedir?

Kolakas yemeği (Gölevez yemeği) Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeğidir. Kıbrıs'ın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen Kolakas (Gölevez) bitkisi ile yapılır. Malzeme Kolakas, Kuzu eti (Kol Kısmı), ayçiçek yağı, kereviz sapı, domates salçası, limon suyu, tuz, karabiber ve su kullanılır.

Kolakas bitkisi nedir?

Gölevez Türkiye'de Kıbrıs patatesi olarak bilinen ve çoğunlukla yumrusu için yetiştirilen bir sebze. Kolay sindirilebilen bu bitki bünyesinde bol miktarda potasyum barındırıyor. Dünyada “kolokas” ve “taro” adlarıyla anılıyor ve birçok ülkede sevilerek tüketiliyor.

Gölevez hangi mevsimde yetişir?

Gölevezin, Asya, Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adalarında yaşayan 400-500 milyon insanın temel gıda kaynağı olduğunu ifade eden Şen, bitkinin, sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmediği, rakımın düşük olduğu ova kesiminde, sulama olanakları ve taban suyu uygun arazilerde ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsiminde ...

Gölevez ne zaman ekilir?

Gölevezin dikimi Nisan ayında yapılırken hasadı ise Aralık ayında başlar ve kış süresince devam eder. Verimi oldukça yüksek olan gölevezin tanesi 2 kilograma kadar ulaşabilmektedir.

Taro yaprağı yenir mi?

Taro, Yılanyastığıgiller olarak da bilinen Araceae ailesinden bitkilerin yenilebilir olan yumru ve tüberlerinin genel adıdır. ... Bu bitki daha çok Güney Hindistan ve Güney Doğu Asya'da bulunur. Tropik bir bitkidir ve hem kökleri, hem de nişastalı koçanları ve yaprakları yenilebilir.

Gölevez kaç kalori?

Gölevez Besin Değeri Kalori: 35. Karbonhidrat: 6 gram. Protein: 4 gram. Yağ: 1 gramdan az.

Bullez nedir?

Kıbrıs'a özgü bir yemek olan bullez, patates türünden gelen kolakasın küçüğü olarak biliniyor. ... Bullezin tadı, patates kadar lezzetli. Bullez, lifli olması nedeniyle sindirimi kolay ve potasyum bakımından da oldukça zengin. Kıbrıs patatesi olarak bilinen bullez kızartılarak tüketilir.

Kıbrıs patatesi nasıl yapılır?

Derin bir tencerede yağı ısıtın. Yağ ısınınca bulezleri ve patatesleri ilave ederek, kapağını kapatın ve ara ara karıştırarak, kısık ateşte pişirin. Bullezler ve patatesler yumuşayınca kapağı açıp kızarmaya bırakın.

Kolakas Yemeği nasıl yapılır?

Kolakas Yemeği Tarifi Yapılışı Yaklaşık 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile harmanladıktan sonra kolakasları doğrayıp tencereye koyun. Kısık ateşte 5-10 dk karıştırmadan bırakın. Limon suyunu, domatesi, tuz ve karabiberi koyduktan sonra kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra 1 su bardağı su ilave edin.

Kıbrıs yemekleri nelerdir?

İşte seyahatiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken hatta seyahat düşünceniz yoksa bile sizi ikinci kez düşündürecek Kıbrıs'ın o meşhur yemekleri.

  • 1 – Kıbrıs Köftesi. ...
  • 2 – Piruhi. ...
  • 3 – Molehiya. ...
  • 4 - Hellim Böreği. ...
  • 5 – Mücendra Pilavı ...
  • 6 - Şeftali Kebabı ...
  • 7 – Kolakas. ...
  • 8 – Gullurikya.

Kıbrıs neyi ile meşhur?

Kıbrıs'ın neleri meşhur?

  • Hellim peyniri. Kıbrıs denilince tabi ki ilk akla gelenlerden biri hellim peyniridir. ...
  • Şeftali Kebabı Kıbrıs'ın en ünlü yemeği olan Şeftali Kebabı Kıbrıs'a gidenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet. ...
  • Zivaniya. ...
  • Girne Con Kahve. ...
  • Zeytin. ...
  • Turunçgiller. ...
  • Mavi Köşk. ...
  • Girne Kalesi.

Kuru Molehiya nasıl yapılır?

Kurutulmuş molehiyaları sıcak suda ıslattıktan sonra suyunu süzmesi için süzgeçte bekletiniz. Bir tencereye dört yemek kaşığı sızma zeytinyağını ilave edin. Büyük baş soğanı ince ince doğradıktan sonra rengi pembe olana kadar pişirin. Daha sonra içine eti veya tavuğu ilave edin, soğanlar pişmeye yakın salça katınız.

Kıbrıs'ta salyangoza ne denir?

Garavolli (salyangoz), er ne kadar da bir Fransız mezesi veya yemeği olsa da Kıbrıs mutfağında önemli bir yere sahiptir. ... Her ne kadar da “Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz” denilse de Kıbrıslı Türkler garavolliyi veya salyangozu bolca yemektedirler.

Tereyağlı salyangoz nasıl yapılır?

NASIL YAPIYORUZ?

  1. Salyangoz kabukları yıkanır.
  2. Tereyağı ile tüm malzemeler karıştırılır.
  3. Salyangozlar bu karışım ile harmanlanır.
  4. Her bir kabuğa bir tane olacak şekilde yerleştirilir.
  5. Fırında 10 dakika pişirilir.

Garaville nedir?

Garaville, Datça mutfağına ait çok sevilen bir yemek ama malzemesi mutfaklarımızda kullanmaya pek alışkın olduğumuz bir ürün değil. Çünkü garaville salyangoz kullanılarak yapılıyor. Fransız mutfağındaki escargot'nun bir benzeri olan garaville, Kıbrıs'ta da garavolli olarak biliniyor.

Salyangoz lezzetli mi?

Yediğiniz salyangozun tadı, kendisinin damak zevkine bağlı Tüm salyangoz türleri zaten yenebilir değiller. Bazılarının gerçekten çok kötü tatları var ve daha önemlisi, bazıları zehirli. Yediğimiz salyangozların lezzeti de, onların neyle beslendiklerine göre değişiyor.

Salyangoz nasıl pişer?

Kaynayan suya atılarak beş dakika kadar haşlanan salyangozların böylece eti yumuşatılmakta ve salyangoz kabuğundan ayrılmaktadır. Kabuğu ile servise uygun bulunan salyangozların kabuk kısmındaki pis ve kireçli tabakayı atması için, kabukların ayrıca soda bulunduran suda 30 dakika kadar pişirilmesi önerilmektedir.

Salyangoz kabuğunu terk eder mi?

Bir salyangozun kabuğunu çıkardığınızda, o sümüklü böcek olur mu diye bir soru gelirse akıllara? Tabii ki hayır, kabuğu çıkarılan bir salyangoz, artık ölü bir salyangozdur! Onun kabuğunu çıkarmayın.