Tıpta STAZ ne demek?

İçindekiler:

  1. Tıpta STAZ ne demek?
  2. Venöz staz nedir tıp?
  3. Kan akımında staz nedir?
  4. Idrar stazı ne demek?
  5. Venöz staz nasıl ortaya çıkar?
  6. Stasis Ulcer nedir?
  7. Trombozun sonuçları nelerdir?
  8. Trombüs ne demek tıp?
  9. Atoni nedir neden olur?
  10. Üriner obstrüksiyon nedir tıp?
  11. Retraksiyonlar ne demek?
  12. Venöz Trombüsler vücudun en sık hangi bölgesinde görülür?
  13. Atoni geçirmek nedir?

Tıpta STAZ ne demek?

Kan akışının hızlanması veya yavaşlaması tıp alanında farklı şekilde adlandırılıyor. Özellikle kan akışının yavaşlaması, staz olarak adlandırılıyor.

Venöz staz nedir tıp?

VENÖZ STAZ ÜLSERİ NEDİR Genellikle bacak ve bilek civarında açık iyileşmeyen bir yaradır. Dolaşım bozuklukları ve buna bağlı olarak kanın gölgelendiği bölgelerde ortaya çıkar. Bu göllenme aşağı yukarı ülserlerin €' ninden sorumludur.

Kan akımında staz nedir?

Kan akımındaki yavaşlama (staz) durumunda düzen bozulur ve trombositler ( KAN PULCUKLARI ) damar duvarına çökerler. Aynı zamanda endotel hücreleri de kan durgunluğu nedeniyle beslenemez ve antitrombin salgılayamazlar. Sonuçta fibrinojen fibrin haline gelip şekilli elementler çökerek pıhtı oluşur.

Idrar stazı ne demek?

Üriner staz, toplayıcı sistemdeki dilatasyon ve üreterin renal pelvise yüksek girişi fragmente parçaların atılmasını zorlaştırmaktadır. Bu neden- le taşın lokalizasyonu ve taş yükü at nalı böbreklerde taş- sızlık oranlarını anlamlı düzeyde etkilemektedir. ESWL'nin başarısını etkileyen faktörlerden biri taş boyutudur.

Venöz staz nasıl ortaya çıkar?

Venöz ülser terimi alt bacaklara ait kronik iyileşmeyen yaraları tarif eder. Bu yaralar kapak yetmezliğine bağlı reflü ve toplardamardaki kanın basıncının artışı sebebiyle ortaya çıkar.

Stasis Ulcer nedir?

Staz Dermatiti (StD), alt ekstremitelerde stazdan çok venöz basınç artışı sonucu oluşur ve gravitasyonel egzema veya variköz egzema olarak da bilinir. StD venöz yetmezliğin en erken bulgusudur ve daha çok sorun oluşturan venöz bacak ülserinin bir ön bulgusu olarak da kabul edilebilir.

Trombozun sonuçları nelerdir?

Trombozun yaşam kurtarıcı (fizyolojik) ve öldürücü (patolojik) sonuçları vardır. Tromboz olgusu genellikle damarlara yönelik olumsuzluklarda görülür. Endotel zararıyla birlikte pıhtılaşma (hemostaz) mekanizması çalışmaya başlar. Önce trombin aktive olur, sonra da fibrinojen fibrine dönüşür.

Trombüs ne demek tıp?

Tromboz, trombüs (pıhtı) oluşumu. Tromboz aynı zamanda, bir damarın trombüs (damar içinde pıhtı) tarafından tıkanmasına verilen isimdir. Arter veya venlerde oluşabilir fakat genellikle venlerde görülür.

Atoni nedir neden olur?

Atoni, genellikle doğumla alakalı kullanılan bir terim türüdür. Kadınlar doğum yaptıktan sonra bazı kanamalar yaşayabiliyor. Bu kanamalar rahim kaslarının kasılmaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Rahim kasları doğumdan sonra kendini toparlayamadığı zaman kanamalara yol açar ve bu durum atoni olarak değerlendirilir.

Üriner obstrüksiyon nedir tıp?

2.1. Üriner sistemin herhangi bir yerinde idrar akımını engelleyen bir yapının varlığı obstrüktif üropati olarak tanımlanır. Obstrüktif nefropati terimi ise üriner sistemin herhangi bir yerindeki obstrüksiyon nedeniyle oluşan böbrek parankim hasarını tanımlar.

Retraksiyonlar ne demek?

Retraksiyon, yayınlanmış bir makalenin etik ihlaller ya da verilerin güvenilir olmaması gibi sebeplerle dergi, yazar, ya da kurumun talebiyle geri çekilmesidir. Şayet yayın aşağıdaki maddeleri içeriyorsa editörler tarafından yayının retraksiyonu düşünülmelidir.

Venöz Trombüsler vücudun en sık hangi bölgesinde görülür?

Bu pıhtı toplardamar içerisinde kan akışını engelleyerek bölgesel şişme ve ağrıya yol açar. Venöz tromboz en sık olarak bacak, baldır ve kalçada derinde bulunan toplardamarlarda meydana geldiğinden derin ven trombozu olarak da adlandırılır.

Atoni geçirmek nedir?

Atoni, genellikle doğumla alakalı kullanılan bir terim türüdür. Kadınlar doğum yaptıktan sonra bazı kanamalar yaşayabiliyor. Bu kanamalar rahim kaslarının kasılmaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Rahim kasları doğumdan sonra kendini toparlayamadığı zaman kanamalara yol açar ve bu durum atoni olarak değerlendirilir.