Budama Teknikleri Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Budama Teknikleri Nelerdir?
  2. Fidan budama ne zaman yapılır?
  3. Ankarada ağaçlar ne zaman budanır?
  4. Meyve ağacı budama nasıl yapılır?
  5. Sonbaharda budama yapılır mı?
  6. Yeşil budama ne zaman yapılır?
  7. Ayva ağacı ne zaman budanır?
  8. Meyve ağaçlarında meyve gözü nasıl anlaşılır?

Budama Teknikleri Nelerdir?

Budamalar yapılış şekillerine göre üç gurupta toplanmaktadır. Bunlar; 1-Tepe seyreltme budaması. 2- Tepe alçaltma budaması. 3- Tepe yükseltme budaması şeklindedir. Bu guruptaki budama şekilleri peyzaj planlamada kullanılan genellikle, yetişkin ağaç gurubu bitkilerde uygulanan budama şekilleridir.

Fidan budama ne zaman yapılır?

Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması gerçekten çok önemlidir.

Ankarada ağaçlar ne zaman budanır?

Ilıman yerlerde ağaçlar yapraklarını döktükten bir ay sonra yapılabilir. Ancak kışı daha soğuk geçen, İç Anadolu gibi yerlerde budama Şubat ortasından sonra yapılabilir bu sayede ağaçlar donlardan korunmuş olur. Mesela Ankara'da budama Mart ayından sonra yapılır.

Meyve ağacı budama nasıl yapılır?

Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Ağaç çeşidine göre; şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır.

Sonbaharda budama yapılır mı?

Ağaçları dinlenme dönemlerinde budayın Yukarıda belirtildiği gibi, budama sonbaharın veya kışın son dönemlerinde ya da baharın erken dönemlerinde yapılmalıdır.

Yeşil budama ne zaman yapılır?

Kuru budama her zaman yapılabilir. Yeşil budama ise genellikle vejetasyon dönemi dışında sonbahar yada kışın yapılmalıdır.

Ayva ağacı ne zaman budanır?

Ayva ağacının budaması yaz, kış olarak yılda iki defa yapılabilmektedir. Ayva Ağacı dinlenmeye geçtiği zaman yapılan budamaya kış budaması, ılık iklimlerde kış budaması kış ayı boyunca yapılabilmektedir. Kışlar çok soğuk olur ise Yılların ilk ayı Şubat ve Mart ayları içinde Ayva Budama yapılması önerilmektedir.

Meyve ağaçlarında meyve gözü nasıl anlaşılır?

Bu gözlerden ortadaki ince ve sivri olanı odun gözüdür. Diğer iki göz ise çiçek gözüdür. Bu gözler uyandığı zaman her bir göz grubunda hem çiçek hemde sürgün oluşur. Vegetatif ve generatif faaliyet bu dallarda dengeli olduğu için iyi meyve dalı denir.