Cümlede anlam ilişkisi nedir?

İçindekiler:

  1. Cümlede anlam ilişkisi nedir?
  2. Sözlükte anlam ne demek?
  3. Çok anlamlı ne demek?
  4. Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir mi?

Cümlede anlam ilişkisi nedir?

Bir olayın veya durumun gerçekleşmesinin, başka bir olayın veya duruma bağlı olduğunu belirten cümlelerdir. Bu tür cümlelerde birinci bölüm (yan yargı) koşul, ikinci bölüm ise o koşula bağlı olarak ortaya çıkan sonuçtur (temel yargı). Türkçede koşul anlamı asıl olarak “-se” şart ekiyle sağlanır.

Sözlükte anlam ne demek?

Anlamı olan kelimeler yalnız başlarına bir nesneyi, bir olguyu ifade eden sözcüklerdir. Görevli olan sözcükler ise yalnız başlarına bir anlamı olmayan ama cümle içerisine girdiğinde farklı sözcükler ile bir araya gelerek bir anlam kazanmış olan sözcüklerdir. Sözcükte Anlam Nedir?

Çok anlamlı ne demek?

çok anlamlı ne demek? Çok anlamlılıkla ilgili olan. Bir kelimenin temel anlamı yanında, temel anlamı ile ilgili yeni kavramları da karşılar durumda olması niteliği: kol, göz, ağız, soy vb. kelimelerçok anlamlı kelimelerdir. bk.çok anlamlılık.

Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilir mi?

Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Bu kelimelere “anlamdaş” sözcükler de denilebilir; çünkü farklı iki kelime olmalarına rağmen anlamları aynıdır. ... “Kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır.