CMK ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. CMK ne anlama gelir?
  2. CMUK kalktı mi?
  3. CMK görevi nedir?
  4. CMUK yasası hangi tarihte çıktı?
  5. 5271 sayılı kanun ne demek?
  6. CMK nun 147 maddesi nedir?
  7. 311 maddesi nedir?
  8. CMUK 326 maddesi nedir?
  9. CMK nun 234 maddesi nedir?
  10. CMK avukatı cezaevine gitmek zorunda mı?
  11. CMK ücret tarifesi 2021 ne zaman yürürlüğe girecek?
  12. Yargılamanın yenilenmesini isteme sebepleri nelerdir?
  13. Yargılamanın yenilenmesinin şartları nelerdir?
  14. 14 maddesi nedir?

CMK ne anlama gelir?

açılımı 'Ceza Muhakemesi Kanunu' olan kısaltmadır.

CMUK kalktı mi?

1983 tarihli Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu yürürlükten kaldıran 5190 Sayılı Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasaya göre DGM'lerde görülen davalar, bu tür davalara ayrılacak Ağır Ceza Mahkemeleri'ne devredilecek. ...

CMK görevi nedir?

ceza muhakemesi kanunu hükümlerince müdafi seçebilecek durumda olmayan sanık hukuki yardım talebinde bulunabilir ve baro kendisine bir avukat atar. bu görev için "cmk görevi" denebilir.

CMUK yasası hangi tarihte çıktı?

Ceza Muhakemesi Kanunu
Bölgesel kapsamTürkiye
Kanun numarası5271
Kabul tarihi4 Aralık 2004
Yürürlük tarihi1 Haziran 2005
2 satır daha

5271 sayılı kanun ne demek?

Madde 1 – (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.

CMK nun 147 maddesi nedir?

CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı) Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.

311 maddesi nedir?

(1) Kesinleşen bir hükümle sonuçlanmış bir dava, aşağıda yazılı hâllerde hükümlü lehine olarak yargılamanın yenilenmesi yoluyla tekrar görülür: a) Duruşmada kullanılan ve hükmü etkileyen bir belgenin sahteliği anlaşılırsa.

CMUK 326 maddesi nedir?

(1) Birden çok suçtan dolayı aleyhinde kovuşturma yapılmış olan kimse, bunların bir kısmından mahkûm olmuş ise, beraat ettiği suçların duruşmasının gerektirdiği giderleri ödemekle yükümlü değildir.

CMK nun 234 maddesi nedir?

(1) Mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır: 4.153 üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve elkonulan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme, ... 5.Cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma.

CMK avukatı cezaevine gitmek zorunda mı?

Mahkemelerin müdafi ya da vekil atama yetkisi bulunmadığından atanan müdafiler yetkisizdir. ... 1) Hangi aşamada olursa olsun, Baro tarafından görevlendirilen avukat, müdafi bulunduğu şüpheli veya sanık tutuklu ise en az bir kez cezaevine gitmek ve şüpheli ile görüşmek zorundadır.

CMK ücret tarifesi 2021 ne zaman yürürlüğe girecek?

01 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren Tarifenin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Yargılamanın yenilenmesini isteme sebepleri nelerdir?

Dava ehliyeti bulunmayan tarafın, davada kanuni temsilcisi olmayan bir kişi tarafından temsil edilmiş olması yargılamanın yenilenmesi sebebidir. Aynı şekilde, kanuni temsilcisi bulunmakla birlikte, temsilci olmadan karar verilmiş olması da yargılamanın yenilenmesi sebebi teşkil eder[20].

Yargılamanın yenilenmesinin şartları nelerdir?

Diğer bir ifade ile yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilebilmesi için kesin hükümden dönülmesini gerektirecek, duruşma açılmasını haklı ve gerekli kılıcak ciddiyette yeni delil ve olayların ortaya konulması zorunludur.

14 maddesi nedir?

CMK Madde 322 (1) Hükümlü ölmüşse mahkeme yeniden duruşma yapmaksızın gerekli delilleri topladıktan sonra hükümlünün beraatine veya yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine karar verir.