X eksenine göre simetrik ne demek?

İçindekiler:

  1. X eksenine göre simetrik ne demek?
  2. X eksenine göre yansıma nedir?
  3. Y eşittir x doğrusuna göre simetrik ne demektir?
  4. Orjine göre simetri nasıl alınır?
  5. Çift fonksiyon hangi eksenine göre simetrik?
  6. Orijine gore simetrik fonksiyon nedir?
  7. Noktaya göre simetri nasıl alınır?
  8. Hem birebir hem örten fonksiyona ne denir?

X eksenine göre simetrik ne demek?

Eğer bir fonksiyonun grafiği y eksenine göre simetrikse, bu fonksiyon çift fonksiyon olarak adlandırılır. Örneğin, grafiği aşağıda verilmiş olan f bir çift fonksiyondur. Noktayı x ekseninde soldan sağa sürükleyerek bunu doğrulayın. y ekseninden yansıtmadan sonra grafiğin değişmeden kaldığına dikkat edin!

X eksenine göre yansıma nedir?

# "Y" eksenine göre yansıma işleminde, yansıma sonrası ordinatlar (y değeri) değişmez iken apsis değeri (x değeri) işaret değiştirir. # Bir şeklin orijine göre simetriğini almak hem x hem de y eksenine göre simetriğini almakla aynı şeydir.

Y eşittir x doğrusuna göre simetrik ne demektir?

y = x ve y = –x doğrularına göre simetri Bir P(a,b) noktasının y = x doğrusuna göre simetriği alınırken koordinatları yer değişir. Simetri noktası P(b,a) olur. y = –x doğrusuna göre simetride ise koordinatlar hem yer hem de işaret değişirler.

Orjine göre simetri nasıl alınır?

Orijin X ile Y eksenleri üzerinden oluşan koordinat düzleminde X ile Y ölçütlerinin her ikisinin de "0" olabildiği noktaya verilmiş olan isimdir. Bir noktanın orijine göre simetrik olması demek, bu noktanın x=0 ve y=0 yani başka bir gösterim ile (0;0) noktasına göre simetrik olduğu manasına gelir.

Çift fonksiyon hangi eksenine göre simetrik?

Çift fonksiyon Geometriksel olarak ifade etmek gerekirse, bir çift fonksiyonun grafiği, y eksenine göre simetriktir. Yani y eksenine göre yansıtıldıktan sonra bile grafiği değişmez. Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x).

Orijine gore simetrik fonksiyon nedir?

Geometriksel olarak ifade etmek gerekirse, bir tek fonksiyonun grafiği, orijine göre simetriktir Yani orijine göre 180 derece döndürüldükten sonra bile grafiği değişmez. Tek fonksiyonlara örnek; x, x3, sin(x), sinh(x), ve erf(x).

Noktaya göre simetri nasıl alınır?

NOKTANIN NOKTAYA GÖRE SİMETRİĞİ A(x1,y1) noktasının M(a,b) noktasına göre simetriği, A'nın M' ye olan uzaklığı kadar ötelenmesidir. A(x1,y1)noktasının M(a,b) noktasına göre simetriği A'(2a - x1, 2b - y1)'dir. Kare şeklindeki noktalar hareketli noktalardır. Fare ile tıklayarak hareket ettirebilirsiniz.

Hem birebir hem örten fonksiyona ne denir?

Birebir örten fonksiyon, matematikte hem birebir hem örten fonksiyon özelliklerini aynı anda gösteren fonksiyonlardır. ... Birebir örten fonksiyonlar terslenebilir özelliktedir ve bu tip fonksiyonlara permütasyon ismi verilir.