Fecri Ati neye tepki?

İçindekiler:

  1. Fecri Ati neye tepki?
  2. Fecri Ati neden bitti?
  3. Fecr-i Ati sanatların özellikleri nelerdir?
  4. Fecriati Topluluğu'nun özellikleri nelerdir?

Fecri Ati neye tepki?

Fecr-i Ati edebiyatı, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanan bir bildiriyle başlar. Edebiyatımızda ilk edebi bildiriyi (beyannameyi) yayımlayan topluluktur. Servet-i Fünûn edebiyatına tepki olarak doğmuştur.

Fecri Ati neden bitti?

Fecr-i Âtî, üyelerini sanat anlayışı konusunda serbest bırakmış, ortak bir sanat anlayışından vazgeçilmiştir. Sonuçta topluluk üyeleri büyük oranda istifa etmişler, kimileri Milli Edebiyat hareketine katılmış, kimileri de bireysel bir sanat anlayışı içinde kendi eserlerini yayımlamaya devam etmişlerdir.

Fecr-i Ati sanatların özellikleri nelerdir?

Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalarla dolu, günlük dilden uzak ve kapalı bir şiir dili oluşturmuşlardır. Aruz veznini kullanarak serbest müstezat türünü daha da geliştirmişlerdir. Fecr-i Aticiler tiyatro ile yakından ilgilenmişlerdir. Şiirde özellikle Sembolizmin etkisi söz konusudur.

Fecriati Topluluğu'nun özellikleri nelerdir?

- Edebiyatımızda ilk edebî topluluktur. -Servet-i Fünûn edebiyatına tepki olarak doğmuştur. - "Sanat şahsi ve muhteremdir." (Sanat kişisel ve saygıya değerdir) görüşüne bağlıdırlar. - "Edebiyat ciddi ve önemli bir iştir, bunun halka anlatılması lazımdır." görüşüne sahiptirler.