8372 Srebrenitsa Soykırımı nedir?

İçindekiler:

  1. 8372 Srebrenitsa Soykırımı nedir?
  2. de ne oldu?
  3. Srebrenitsa mezalimi nedir?
  4. Sırplar kim?
  5. Bosna Savaşı kaç kişi öldü?
  6. Srebrenitsa Müslüman mı?
  7. Sırplar hangi millettir?
  8. Sırplar hangi ülke?
  9. Bosna-Hersek Müslüman ülke mi?

8372 Srebrenitsa Soykırımı nedir?

Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı)'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Bosnalı'nın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç ...

de ne oldu?

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerce ele geçirilmesinin ardından başlayan ve kısa zaman içinde 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca öldürüldüğü soykırım, Boşnak halkının kanayan yarası olmayı sürdürüyor.

Srebrenitsa mezalimi nedir?

Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 13-18 Temmuz 1995 tarihleri arasında 8 bin genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürüldü. Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etmişti.

Sırplar kim?

Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.

Bosna Savaşı kaç kişi öldü?

Bosna Savaşı, Bosna-Hersek'te 'den 14 Aralık 1995'e kadar sürmüş olan bir savaş. Üç yıldan fazla süren bu savaş sırasında 100.000-110.000 kişi hayatını kaybetmiş, 2 milyon kadar insan da yaşadığı yerden göç etmek zorunda kalmıştır.

Srebrenitsa Müslüman mı?

Özellikle BM tarafından güvenli bölge ilan edildiği halde 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliamın yaşandığı Srebrenitsa'da, Temmuz 1995'te resmi rakamlara göre en az 8372 Boşnak Müslüman Sırplar tarafından öldürüldü.

Sırplar hangi millettir?

Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

Sırplar hangi ülke?

Република Србија (yardım·bilgi), Republika Srbija), Balkanlar'da yer alan bir devlettir. Sırbistan-Karadağ'ın ayrılmasıyla oluşmuştur. Kuzeyinde Macaristan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Karadağ, güneyinde Kuzey Makedonya ve Kosova, doğusunda Romanya ve Bulgaristan bulunur.

Bosna-Hersek Müslüman ülke mi?

Müslümanlar, Bosna-Hersek'teki en büyük dini topluluktur (%51), diğer iki büyük grup, hepsi Bosnalı Sırplar olarak tanımlanan Doğu Ortodoks Hristiyanları (%31) ve neredeyse tamamı Bosnalı Hırvatlar olarak tanımlanan Katolikler'dir (%15).