Gerekçe bildiren cümle nedir?

İçindekiler:

  1. Gerekçe bildiren cümle nedir?
  2. Gerekçe nasıl yazılır?
  3. Birden çok yargı vardır ne demek?
  4. Cümlelerin hangisinde tek yargı vardır?
  5. Amaç bildiren yargı nedir?
  6. Neden ve amaç arasındaki fark?

Gerekçe bildiren cümle nedir?

Gerekçe anlamı taşıyan cümleler, bahsedilen bir eylemin gerçekleşme nedenini içeren ifadelerdir. Yani bir eylemin, olayın veya durumun gerçekleşmesi için cümle içerisinde geçerli bir neden belirtilmektedir. Aslında neden – sonuç ve amaç – sonuç cümleleri, gerekçeli yargılara örnek gösterilebilir. ...

Gerekçe nasıl yazılır?

Gerekçe nasıl bulunur? Gerekçe bildiren cümleler, başına "çünkü" bağlacı getirilerek okunabilir. "Hafta sonu sizinle pikniğe gidemeyeceğiz; İzmir'den amcamlar geliyor." Pikniğe gidememenin gerekçesi İzmir'den misafir gelecek olmasıdır. ÖSS'de "gerekçe" ile ilgili sorular sorulmaktadır.

Birden çok yargı vardır ne demek?

Birleşik Cümle Birleşik cümle kısaca, içerisinde birden fazla yargı barındıran cümlelerdir. Bu yargılardan esas olan temel cümlenin yargısıdır. Temel cümlenin yargısına bağlı veya temel cümlenin yargısını tamamlayan yan veya yardımcı yargılar ikincil unsur olarak yer alırlar.

Cümlelerin hangisinde tek yargı vardır?

Basit cümle, içerisinde tek yargı bulunan cümle idi. İlk cümle basit cümleyi örnekler. Bileşik cümle ise birden fazla yargı içeren cümledir.

Amaç bildiren yargı nedir?

Amaç – sonuç cümleleri; bildirdikleri eylemin hangi hedefe, amaca yönelik gerçekleştirildiğini belirten cümlelerdir. Amaç – sonuç cümlelerinin yüklemlerine “Hangi amaçla?” sorusu yöneltiğinde cümlenin içinden buna cevap alabilirsiniz.

Neden ve amaç arasındaki fark?

Buradaki en önemli fark; amaç-sonuç cümlelerinde birinci yargının (amacın) gerçekleşip gerçekleşmediği belli değildir. Ama neden-sonuç cümlelerinde her iki yargı da gerçekleşmiştir.