Ekvator çizgisi nereden başlar?

İçindekiler:

  1. Ekvator çizgisi nereden başlar?
  2. Ekvatorda ne zaman yaz yaşanır?
  3. Ekvatorda ne zaman 12 saat gece 12 saat gündüz?
  4. 12 saat gece 12 saat gündüz yaşandığı tarihler nelerdir?
  5. Ekvatorda mevsim var mı?
  6. Ekvatorda kac mevsim yasanir?

Ekvator çizgisi nereden başlar?

Ekvator, Afrikada Uganda, Gabon, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali ve Kenya sınırlarından geçiyor. Asya kıtasında ise Maldivler ve Endonezya, Amerika kıtasında da Kolombia, Ekvador ve Brezilya'dan geçiyor.

Ekvatorda ne zaman yaz yaşanır?

Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.

Ekvatorda ne zaman 12 saat gece 12 saat gündüz?

Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir. Çünkü aydınlanma dairesi her zaman ekvator çizgisini iki eşit parçaya böler.

12 saat gece 12 saat gündüz yaşandığı tarihler nelerdir?

23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır. 23 Eylül günü ise güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvatordur.

Ekvatorda mevsim var mı?

Gerçekte ise burada kış ve yaz mevsimleri, öbür ülkelerde bilinen biçimiyle yoktur. Ekvator çizgisi, dünyanın şeklinden dolayı gökyüzüne en yakın noktadır.

Ekvatorda kac mevsim yasanir?

İki mevsim vardır: Aralık'tan Mayıs'a kadar yağışlı geçen mevsim ve Haziran'dan Kasım'a kadar süren kurak mevsim