Cem Sultan olayı kısaca nedir?

İçindekiler:

  1. Cem Sultan olayı kısaca nedir?
  2. Cem Sultan kimlere sığınmıştır?
  3. Cem Sultan'a ne oldu?
  4. Cem Sultan olayı ne zaman oldu?
  5. Cem Sultan kimin kardeşidir?
  6. Cem Sultan olayı hangi padişah döneminde yaşanmıştır?
  7. Cem Sultan'ın eserleri nelerdir?
  8. Cem Sultan şair mi?

Cem Sultan olayı kısaca nedir?

Fatih Sultan Mehmet'in 'de ölmesi üzerine iki oğlu Bayezid ve Cem arasında padişah olma yarışı başladı. Sadrazam Karamanlı Mehmet Paşa Cem'i tutuyordu. Bu yüzden Fatih'in ölümünü gizli tutarak Şehzade Cem'e haber göndermek istedi.

Cem Sultan kimlere sığınmıştır?

Devletin paylaşılması Anadolu'nun kendisine verilmesi önerisi Bayezit tarafından kabul edilmedi. Bayezid'e bağlı kuvvetlere yenilen Cem, Mısır'a kaçtı. Karaman oğullarının çağrısından cesaretlenerek yeniden Anadolu'ya geldiyse de yine yenilerek Rodos Şövalyeleri'ne Sığındı.

Cem Sultan'a ne oldu?

Cem Sultan/Ölüm tarihi

Cem Sultan olayı ne zaman oldu?

Bundan sonra taraflar daha üstün ve avantajlı duruma sahip olabilmek için gayret gösterdi ve Sultan II. Bayezid, ordusuyla birlikte Cem Sultan'ın üzerine yürüdü. Yenişehir Ovası'nda 20 Haziran 1481 tarihinde yapılan savaşı kaybeden Cem Sultan, Konya'ya geldi.

Cem Sultan kimin kardeşidir?

Gevherhan Sultan Cem Sultan/Kız kardeşleri

Cem Sultan olayı hangi padişah döneminde yaşanmıştır?

Cem Sultan 4000 kadar askeriyle birlikte 'de İnegöl önlerine geldi. Sultan II. Bayezid, Ayas Paşa idaresindeki bir orduyu Cem Sultan'ın üzerine gönderdi. 28 Mayıs'ta yapılan muharebeyi kazanan Cem Sultan Bursa'da padişahlığını ilan etti.

Cem Sultan'ın eserleri nelerdir?

1)Türkçe Divanı:iki tevhit, bir münacat, bir terkib-i bend, bir terci-i bend, 4 kaside, 1,rübaî, 41 muamma,19 müfred, 348 gazel bulunmaktadır. 4) Cemşid ü Hurşid Tercümesi:İranlı bir şair olan Selman Saveci'nin "Cemşid ü Hurşid" adlı mesnevisini de Türkçeye çevrilmesine ön ayak olmuştur.

Cem Sultan şair mi?

Sultan Şairler: Cem Sultan Cem Sultan'ın şiir sanatındaki en önemli ustası, Ahmed Paşa'dır. Türkçe Divanı'ndaki nazireler bunun en güçlü delili niteliğindedir. Cem Sultan; gazel, mesnevi ve muamma biçimlerinde oldukça başarılıdır.