Aşınma nedir Türkçe?

İçindekiler:

  1. Aşınma nedir Türkçe?
  2. Aşınma nedir TDK?
  3. Ünlü aşınması nedir ve örnekleri?
  4. Ünlü Asınması ne demek?
  5. Aşındırarak ne demek?
  6. Ünlü aşımı nedir?
  7. Göçüşme olayı nedir?
  8. Ünlü Göçüşme nedir?
  9. Aşındırması ne demek?

Aşınma nedir Türkçe?

Türkçede genel olarak iki ünlü harf bir araya gelmez. Bu durum kelimenin anlam bütünlüğünü bozan ve okunuş ile kullanım açısından da sorun yaratır. Bu sebepten dolayı bazı kelimeler birleşirken ünlü düşmesi yaşanır. Meydana gelen bu ünlü düşmesine ise ünlü aşınması denmektedir.

Aşınma nedir TDK?

aşınmak. (nsz) 1. Birbirine sürtünerek incelmek.

Ünlü aşınması nedir ve örnekleri?

Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.

Ünlü Asınması ne demek?

Türkçede genel olarak iki tane ünlü harf yan yana gelememektedir. ... Bu kelimelerde meydana gelen ünlü düşmesine ünlü aşınması denilmektedir. Diğer bir ifade ile kelimede iki ünlüden birinin düşmesi üzerinden ünlü aşınması oluşmaktadır şeklinde ifade edilir.

Aşındırarak ne demek?

1. Sürtmek sûretiyle incelterek, oyarak veya düzleştirerek aşınmasına sebep olmak. 2. Yıpratmak, eskitmek: Fakat Hayriye Hanım, kocasını mağlûp etmekten ümit kesmeyen açık hücumlarda bulunmamakla berâber sinsi bir mücâdele ile onu yavaş yavaş aşındırmaya uğraşıyordu (Reşat N.

Ünlü aşımı nedir?

Türkçede iki ünlü harf yan yana gelmediği için bazı kelimeler birleşirken bir ünlü düşer. Buna ünlü aşınması (ünlü birleşmesi) denir.

Göçüşme olayı nedir?

Göçüşme (dil bilim) kimi sözcüklerde seslerin yer değiştirmesi olayı. Türkçe de daha çok "r" ya da "l" ünsüzünün bulunduğu sözcüklerde birinci hecenin sonundaki sesle, ikinci hecenin başındaki ses, birbirinin yerine geçer.

Ünlü Göçüşme nedir?

Göçüşme, bir kelimedeki ünlü ve ünsüz harflerin yer değiştirilmesiyle oluşan ses olayıdır.

Aşındırması ne demek?

EylemDüzenle. [2] Dokunduğu cisimleri eriterek aşınmasına yol açmak. [3] (bir yere) Pek çok gidip gelmek.