Nirengi noktası ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Nirengi noktası ne işe yarar?
  2. Poligon tesisi için ne tür zemin işaretleri kullanılır?
  3. Yer kontrol noktaları kaça ayrılır?
  4. Yer kontrol noktaları nasıl adlandırılır?

Nirengi noktası ne işe yarar?

TDK'ya göre belli sayıda noktanın konumunu kesin olarak tespit edebilmek için, bu noktaları tepe olarak kabul ederek bir alanı haritasını çıkarmak için üçgenlere bölme işi nirengi (veya üçgenleme) olarak adlandırılmakta. ... Nirengi noktası ise nireginin tanımında da bulunan üçgenleri tepe noktası olarak ifade edilmekte.

Poligon tesisi için ne tür zemin işaretleri kullanılır?

Poligon işaretlerinin yerleri, tesisin uzun süre tahrip olmadan kalabilmesine imkân verecek şekilde seçilmeli. Örneğin kırsal alanda tahribi önlemek için sınırlar üzerine tesis uygundur. Tesis: Poligon noktaları yumuşak (toprak, çakıl) ve sert zeminlere (asfalt, kaya) beton, çivi ve ya boru şeklinde tesis edilirler.

Yer kontrol noktaları kaça ayrılır?

Yer kontrol noktaları, harita yapımında kullanılmak üzere önceden oluĢturulmuĢ, sabit ve koordinatı belli noktalardır. Yatay yer kontrol ve düĢey yer kontrol olmak üzere iki çeĢittir.

Yer kontrol noktaları nasıl adlandırılır?

Kontrol noktası: Arazide tesis edilen koordinatları ve/veya yüksekliği jeodezik yöntemlerle belirlenen noktaların genel adını, Fotogrametrik nokta: Zeminde tesisi yapılan koordinatları ve yüksekliği fotogrametrik nirengi yöntemiyle belirlenen noktayı, ifade eder.