Biyolojik ve biyoteknik mücadele nedir?

İçindekiler:

  1. Biyolojik ve biyoteknik mücadele nedir?
  2. Biyolojik mücadele neden yapılır?
  3. Entegre mücadele ne demek?
  4. Biyoteknik yöntem nedir?
  5. Diyapoz ne demek?
  6. Böceklerde Diyapoz nedir?
  7. Monofag ne demek?
  8. Diapedez nedir tıp?
  9. Diyapedez ne demek?
  10. Marjinasyon nedir ne demek?
  11. Kemotaksis nedir tıp?
  12. Adezyon ne demek tıp?
  13. Sitoliz ne demek?
  14. Opsoninler nelerdir?
  15. Hapten nedir tıp?
  16. Antikor kelimesinin anlamı nedir?
  17. Immunoglobulin nedir tıp?
  18. Çapraz reaksiyon nedir Mikrobiyoloji?
  19. Konjugat nedir tıp?
  20. Conjugata anatomica ne demek?
  21. Çapraz reaksiyon ne demek?
  22. Afinite nedir Mikrobiyoloji?
  23. Çapraz reaktivite nedir?

Biyolojik ve biyoteknik mücadele nedir?

Biyoteknik Mücadele: Hedeflenen zararlı türlerin biyolojik, fiz- yolojik ve davranış özellikleri üzerinde etkili olan yapay ve doğal maddeler kullanılarak zararların normal özelliklerini bozmak su- retiyle uygulanan yöntemlerle yapılan mücadeledir.

Biyolojik mücadele neden yapılır?

Biyolojik mücadele uygulamalarında doğal düşmanlar korunur, toprak ve su kirliği söz konusu değildir. ... Biyolojik mücedele pek çok zaman zararlı konumunda olmayan ancak doğal dengenin bozulmasıyla zararlı konumuna geçen kırmızı örümcekler başta olmak üzere potansiyel zararlıları da başarıyla baskı altında tutabilir.

Entegre mücadele ne demek?

ENTEGRE MÜCADELE NEDİR? dikkate alarak tüm mücadele metotlarının birbiriyle uyumlu bir şekilde kullanılması ile popülasyon yoğun- luklarını Ekonomik Zarar Seviyesinin altında tutan zararlı yönetim sistemidir. ekonomik zarara neden olduğu en düşük popülasyon yoğunluğudur.

Biyoteknik yöntem nedir?

Zararlıların biyolojik, fizyolojik ve davranış özellikleri üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak çiftleşme, beslenme, barınma gibi normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler” adı verilir.

Diyapoz ne demek?

Diyapoz (diapause), yaşam çemberinin önemli dönemlerinin herhangi birinde ortaya çıkabilir. Yumurta, larva ve pupa dönemlerindeki diyapoz, gelişmede duraklama şeklinde görülür. Erginlerde ise üremede durma ve vücut yağının depolanması şeklindedir.

Böceklerde Diyapoz nedir?

Diyapoz, bir böceğin yaşam döngüsü sırasında askıya alınmış veya durdurulmuş bir gelişme dönemidir. ... Böcek türüne bağlı olarak herhangi bir yaşam döngüsü aşamasında (embriyonik, larva, pupa veya yetişkin) diyapoz meydana gelebilir.

Monofag ne demek?

Monofag anlamı nedir? (Yun. monos = yalnız,Yun. phagein = yemek), Yalnız bir tip besin ile yaşayan organizmalar, ipek böceği larvası gibi. bk oligofag, polifag, stenofag.

Diapedez nedir tıp?

5-Diapedez: Eritrositlerin damar dışına çıkmasıdır ve pasif geçişi ifade eder.

Diyapedez ne demek?

Diyapedez » Veteriner Terimi 1. Yangı olayları sırasında alyuvarların nötrofil lökositlerin geçtiği yoldan, hidrostatik basınç etkisiyle hareketsiz olarak damar dışına çıkmaları. 2. Kan hücrelerinin damar çeperlerinden dokulara sızması.

Marjinasyon nedir ne demek?

bir nötrofilin inflamasyon bölgesini ziyarete gitmesi için damar dışına çıkma yolculuğunun ilk basamağı. Marjinasyon demek hücrelerin lümenin ortasından damar duvarına doğru yaklaşmasıdır. ...

Kemotaksis nedir tıp?

Kemotaksi, bir organizmanın kimyasal bir uyarana tepki olarak hareketidir. Somatik hücreler, bakteriler ve diğer tek hücreli veya çok hücreli organizmalar hareketlerini ortamlarındaki belirli kimyasallara göre yönlendirir.

Adezyon ne demek tıp?

Adezyonlar, normalde birbiri ile birleşmeyen fakat meydana gelen inflamatuar yanıtı takiben serozal yüzeyler arasında oluşan anormal birleşmelerdir. İntraabdominal adezyonların en önemli nedenleri doku iskemisi, serozal yaralanmalar, enfeksiyon ve yabancı cisimlerdir.

Sitoliz ne demek?

Sitoliz » Biyoloji Terimi (Yun. kytos: hücre lysis: erime) Hücrenin eriyip parçalanması.

Opsoninler nelerdir?

Opsonin niteliğine sahip maddelerin (İmmünglobulinler ve komplement cb3) antijenlerin fagosite edilebilmesi için onları fagositoza duyarlı hale getirmesidir. İmmünoglobulinler antijene "Fab" bölgesinden bağlanıp onları fagositoza duyarlı hale getirmiş olur.

Hapten nedir tıp?

4.

Antikor kelimesinin anlamı nedir?

a. (a'ntikor) biy. Hastalığa sebep olan etkenleri zararsız duruma getirmek için vücudun çıkardığı protein yapılı madde. (Yun. anti: karşı; corp: vücut) Özel bir antijene cevap olarak B lenfositleri ve plazma hücreleri tarafından meydana getirilen ve bağışıklıktan sorumlu olan glikoprotein yapısındaki maddeler.

Immunoglobulin nedir tıp?

Antikor (antibody) veya immünglobulin; doğada bulunan maddelerin veya canlılara ait hücrelerin üzerinde bulunan ve vücudumuz tarafından tanınan antijen ismindeki biyolojik maddeleri tanıyıp bağlanabilen karmaşık moleküllerdir.

Çapraz reaksiyon nedir Mikrobiyoloji?

Çapraz reaktivite, her bir antikorun bağlanma bölgesinin birden fazla antijenik determinantla reaksiyona girebilmesi veya antikor molekül toplululğunun birden fazla antijenle etkileşime girebilmesidir.

Konjugat nedir tıp?

konjugat ne demek? Eşli, eşit iki parçadan oluşan. İmmunoflouresan veya immünoperoksidaz boya yöntemlerinde olduğu üzere, antijenin tespiti için floresan veya enzim gibi bir belirteç proteiniyle birleştirilmiş antikor molekülünün antijenle birleştirilmesi. Conjugate.

Conjugata anatomica ne demek?

Conjugata anatomica; promontorium ile symphysis pubica'nın üst kenarı arasındaki mesafedir (12 cm). ... Conjugata diagonalis; promontorium ile symphysis pubica'nın alt kenarı arasındaki mesafedir. -> Vaginal tuşe ile ölçülebilen tek mesafedir (12.

Çapraz reaksiyon ne demek?

çapraz reaktivite Farklı bir antijene cevap olarak oluşan antikorla bir başka antijen arasındaki reaksiyon.

Afinite nedir Mikrobiyoloji?

Antikorların Fab parçasının yabancı antijene bağlama gücüne afinite denir.

Çapraz reaktivite nedir?

Çapraz reaktivite, bir bağışıklık hücresinin kendisini oluşturandan farklı bir yabancı hücreye saldırma kabiliyetidir. ... Bu işlem aynı zamanda çapraz bağışıklık ve çapraz koruyucu bağışıklık olarak da bilinir. Bir patojen, virüs, bakteri, parazit veya mantar gibi hastalığa neden olan bir ajandır.