Vertebra Osteofitik ne demek?

İçindekiler:

  1. Vertebra Osteofitik ne demek?
  2. Osteofitik çıkıntı nedir?
  3. Iltihaplı kireçlenme nedir?
  4. Osteoartrit ağrısı nasıl geçer?
  5. Osteoartrit en çok kimlerde görülür?

Vertebra Osteofitik ne demek?

Osteofitler normal kemik yapısının anormal büyümesini temsil eder. Temel olarak, osteofitler spinal dejenerasyonun (yaşlanma) radyolojik bir işaretidir; bu da, Röntgen veya MRI taramalarında karşımıza çıktığı anlamına gelir ve ileri yaşta normal bir bulgudur.

Osteofitik çıkıntı nedir?

İnsan yaşlandıkça sırt ve boyun omurgamızı oluşturan kemik ve kıkırdaklar ilerleyici bir dejenerasyona maruz kalır ve bazen bunun sonucunda osteofit adı verilen düzensiz kemik çıkıntılar oluşur. Birçok insanın radyolojik görüntüleme tetkiklerinde bu bulgu saptansa da bazen hiçbir şikayete neden olmayabilir.

Iltihaplı kireçlenme nedir?

Kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokunun zamanla aşınması, yıpranması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Zaman içerisinde kötü gidişatlar gerçekleşebilir, kemikler parçalanabilir ve eklem içinde birikmeye başlayabilir. Bu vücutta iltihabi bir süreci ve devamında ağrı ataklarını ortaya çıkarır.

Osteoartrit ağrısı nasıl geçer?

Parasetamol osteoartrit ağrısı için en iyi ilaçtır. Eklemin çevresine antienflamatuar kremler sürmek faydalı olabilir. Ayrıca günde bir iki kez eklemin üstüne buz torbası uygulaması da ağrının azalmasını sağlar. Tedavi yeterli gelmezse diz eklemi içine lokal anestezik ve kortizon, hyalüronik asit enjekte edilir.

Osteoartrit en çok kimlerde görülür?

Ülkemizde çoğu 45-50 yaşın üzerinde kadın olmak üzere 5 milyona yakın osteoartritli hasta olduğu tahmin edilmektedir. Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme sıklığı da artar. En Sık Hangi Eklemlerde Görülür ? Görülme sıklığı sırasına göre diz, kalça, eller, bel, boyun ve ayak başparmaklarında görülür.