Sarı pas nedir?

İçindekiler:

  1. Sarı pas nedir?
  2. Buğdayda sarı pas neden olur?
  3. Sarı pas hastalığı neden olur?
  4. Pas hastalığı nasıl olur?
  5. Külleme hastalığı neden olur?
  6. Buğdayda pas ilacı ne zaman atılır?
  7. Buğdayda pas nedir?
  8. Buğdayda Pas hastalığı nasıl olur?
  9. Buğday pas ilacı ne işe yarar?
  10. Septorya hastalığı nedir?
  11. Külleme ilacı kaç günde bir yapılır?
  12. Buğdaya kök boğaz hastalığı ilacı ne zaman atılır?
  13. Buğdayda süne ilacı ne zaman atılır?
  14. Buğdayda Septoria Hastalığı Nedir?

Sarı pas nedir?

Sarı pas: En erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa “Çizgi pası” da denilir.

Buğdayda sarı pas neden olur?

Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olur.

Sarı pas hastalığı neden olur?

Sarı pasın oluşmasında en önemli etkenler sıcaklık ve nem. Üreticinin belki hava sıcaklığını ve nem miktarını değiştirme şansı yok, ama yine de bitkiyi biraz ferahlatma imkanı var! Bunun için bitkilerin havalanmasını engelleyen ve nem faktörünü arttıran sık ekimden kaçınmak gerekiyor.

Pas hastalığı nasıl olur?

Hastalık; mantarların yaprak üst yüzünde makine dikişine benzeyen sarı renkte lekecikler oluşturmasıyla belli olur. İlkbaharda bu lekeciklerde oluşan milyonlarca hastalık etmeni rüzgârla etrafa yayılır ve bulaştığı hububat bitkilerini hastalandırır. Bunun sonucunda hem verim kaybı hem de zayıf daneler görülür.

Külleme hastalığı neden olur?

Bitkilerde külleme hastalığı neden olur? Külleme hastalığı kuraklıktan, havasızlıktan, düşük güneş teması veya nemden dolayı artabiliyor. Rüzgarla, çiftçilerin kıyafetlerindeki bulaşık mantarla, yağmurla bulaşabilen haftalık, mantarların uygun ortamı bularak ekinlere tutunması sonucu başlıyor.

Buğdayda pas ilacı ne zaman atılır?

Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır. Pas etmenlerine karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.

Buğdayda pas nedir?

Kara pas: Buğdayın yaprak, sap ve başaklarında görülen bir hastalıktır. İlk belirtiler yaprak ve saplarda oldukça büyük, oval veya uzunca koyu turuncu, çoğunlukla kahve renkli püstüllerdir. Püstüllerin yaprak epidermisini patlatarak yırtması nedeniyle, püstülleri çevreleyen epidermis beyaz yaka şeklini alır.

Buğdayda Pas hastalığı nasıl olur?

Kara pas: Buğdayın yaprak, sap ve başaklarında görülen bir hastalıktır. İlk belirtiler yaprak ve saplarda oldukça büyük, oval veya uzunca koyu turuncu, çoğunlukla kahve renkli püstüllerdir. Püstüllerin yaprak epidermisini patlatarak yırtması nedeniyle, püstülleri çevreleyen epidermis beyaz yaka şeklini alır.

Buğday pas ilacı ne işe yarar?

Her üç hastalık için kullanım dozu 100 ml/da'dır. Amistar Trio 255 EC buğdayı yaygın görülen Septoria Yaprak Lekesi, Külleme ve Pas gibi yaprak hastalıklarına karşı uzun süre koruyan hem koruyucu hem de tedavi edici özellikte geniş etki spektrumlu fungisittir.

Septorya hastalığı nedir?

Septoria Yaprak Leke Hastalığı, diğer adıyla Benekli Yaprak Lekesi ise yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış küçük düzensiz, kırmızı kahverengi lekeler şeklindedir. Bu hastalıklarla etkin ve zamanında mücadele yapılamadığı takdirde üründe yüksek verim kayıpları olmaktadır.

Külleme ilacı kaç günde bir yapılır?

İlk külleme lekeleri görülür görülmez uygulamalara başlanır. Tek uygulama yeterli olabilir. Epidemi devam ederse 7- 10 gün ara ile 2. ve 3. uygulama yapılabilir.

Buğdaya kök boğaz hastalığı ilacı ne zaman atılır?

Genel olarak uygulama için en iyi zaman bayrak yaprağının tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir.

Buğdayda süne ilacı ne zaman atılır?

Mücadele zamanı yönünden ilaçlamanın sünenin 2. dönem nimfleri görüldüğünde başlanması ve 4. dönem nimfleri görülünceye kadar devam etmesi temel kriterdir. Bu zaman yaklaşık 15 gündür. Ancak belirlenen süre içerisinde bitirilemediği takdirde sünenin 4. ve 5. Nimf dönemlerinde de mücadeleye devam edilir.

Buğdayda Septoria Hastalığı Nedir?

Buğdayda Septorya yaprak lekesi (Septoria tritici) hastalığının ilk belirtileri alt yapraklarda başlar, çevre koşullarına bağlı olarak üst yapraklara kadar çıkabilir. Hastalığın bayrak yaprağa kadar ilerlemesi durumunda, meydana gelebilecek kayıp, yoğunluğuna bağlı olarak %25-50 arasında olabilir.