Istiska nedir?

İçindekiler:

  1. Istiska nedir?
  2. Istiska namazı kaç rekat?
  3. Fıkıhta Istiska nedir?
  4. Yagmur Duasi sunnet mi?
  5. Yağmur namazı nedir?
  6. Bayan istihare namazı nasıl kılınır?
  7. Yağmur duası niçin yapılır?
  8. Yağmur duası ne zaman okunur?
  9. Yağmur yağarken hangi dualar okunur?
  10. İstihare namazını kıldıktan sonra ne yapılmalı?
  11. Yağmur duasının şartları nelerdir?

Istiska nedir?

Yağmur duası... Sözlükte "su vermek, sulamak, yağmur yağdırmak" anlamındaki saky kökünden türeyen ve "su istemek" mânasına gelen istiskā, terim olarak yağmur yağdırması için Allah'a özel bir şekilde dua etmeyi anlatır. Mûsâ'nın kavminin kendisinden su istediği (el-A'râf 7/160), diğerinde ise Hz. ...

Istiska namazı kaç rekat?

Yağmur duası namazı da - bayram namazı gibi - iki rekattır. Ancak [zayıf] bir görüşe göre imam ikinci rekatta "Nuh" suresini okur.

Fıkıhta Istiska nedir?

Yağmurun uzun zaman yağmadığı kuraklık zamanlarında, Allah'ın yağmur yağdırması için bir belde ahâlîsinin topluca dua etmeleri. Fıkıh dilinde yağmur duasına “istiskâ” denilir. “İstiskâ”, yağmur talebinde bulunmak anlamına gelir. ... Yağmur duasının peşi peşine üç gün ve yerleşim bölgesi dışında olması müstehaptır.

Yagmur Duasi sunnet mi?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerinden biri olan yağmur duası, Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra yağmur yağması için dualar yapılmıştır. Yağmur duasının yağmur yağacak olan yerin dışında yapılması doğru olanıdır. 3 gün arda arada yapılması gerekmektedir.

Yağmur namazı nedir?

Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi', I, 282-284).

Bayan istihare namazı nasıl kılınır?

İstihâre namazı iki rekatlık bir namazdır. Birinci rekatta 'Kafirun suresini' İkinci rekatta 'İhlâs suresini' okumak gerekir. Namazdan sonra İstihâre duası okuruz ve abdestli olarak kıbleye yönelip yatarız. Rüyada beyaz ya da yeşil görmek hayır ve iyiliğe; siyah ya da kırmızı görmek şerre işaret olarak yorumlanır.

Yağmur duası niçin yapılır?

Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. ... Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek müstehaptır (Zeylaî, Tebyîn, I, 231).

Yağmur duası ne zaman okunur?

Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua yapmak müstehaptır.

Yağmur yağarken hangi dualar okunur?

“Hamd, Âlemlerin Rabbi'ne mahsustur. O, Rahmân ve Rahîm'dir. Âhiret gününün sâhibidir. Allâh'tan başka ilâh yoktur.

İstihare namazını kıldıktan sonra ne yapılmalı?

Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.

Yağmur duasının şartları nelerdir?

Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi', I, 282-284).