Iktifâ nedir?

İçindekiler:

  1. Iktifâ nedir?
  2. Iktifa nedir TDK?
  3. Iktifa etmek ne demek Osmanlıca?
  4. Sofla ne demek?
  5. Istiğna ve Iktifâ ne demek?
  6. Yetinme duygusu ne demek?
  7. Vehmetmek ne demek TDK?
  8. Tahta lata ne demek?
  9. Mustagni olmak nedir?
  10. Yetinen ne demek?
  11. Bulmacada yetinme ne demek?
  12. Rikkatine dokunmak ne demek?

Iktifâ nedir?

(ﺍﻛﺘﻔﺎﺀ) i. (Ar. kifāyet “yetmek”ten iktifā') Olduğu kadarını yeterli bulma, kâfi görme, fazlasını istememe, yetinme: Baharın yalnız çemeniyle, gülüyle, lâlesiyle iktifâ etmeyeceğim (Nâmık Kemal).

Iktifa nedir TDK?

yetinmek: “Daha ziyade, ufak bir kazançla iktifa edecek küçük esnaf kalabalığı vardı.” -H. C.

Iktifa etmek ne demek Osmanlıca?

iktifa / iktifâ / اكتفا / اِكْتِفَا Yeter bulmak. Kâfi görmek. Var olanı yeter saymak.

Sofla ne demek?

1. eski. Medrese talebesi: Sekiz sahn medreseleri talebelerine “dânişmend” ve sekiz tetimme medresesi talebelerini de “softa” deniliyordu (İsmâil H. Uzunçarşılı). ... İlmiye sınıfından bâzıları için alay yollu söylenir: Medrese kaçkını softa bozgunu (bozuntusu) / Selâm vermeğe dervişan beğenmez (Kazak Abdal – Ş.

Istiğna ve Iktifâ ne demek?

Kur'an'da dört yerde geçen “istiğna”, bir ayette Allah'a, üç ayette ise insana (müşrik insan) izafe edilmiştir. ... Peygamber'e ve onun çağrısına ihtiyaç duymadığını sanması, Allah'tan ve günah işlemekten korkmaması, bu dünyanın zevkleriyle iktifa edip ahirete muhtaç olmadığını düşünmesi, anlamına gelir.

Yetinme duygusu ne demek?

Alışkanlık, düzenli ve sürekli olarak kendini gösteren davranışlardır. Yetinme duygusu ise, kanaat etme elindeki ile yetinme olarak tanımlanıyor. ... Tekrarlanan her hareket zamanla alışkanlık halini alır. Genelde iyi huyların alışkanlık haline gelmesi daha zor bir olgudur.

Vehmetmek ne demek TDK?

(nsz) (ve'hmetmek) Yersiz korkuya, kuşkuya düşmek, kuruntuya kapılmak, evhamlanmak: “Kollarını ... çaprazvari bağlamış, beyaz ve biraz büyücek elleri, futbolla gittikçe büyür vehmettiği pazılarını yokluyor gibi.” -Ö. Seyfettin. vehmetmek, 9 karakter ile yazılır.

Tahta lata ne demek?

Ahşap Lata; uzun dikdörtgen şeklinde dış bükey sert kalın tahtadır. Ağaçların belli kalınlıklarda kesilip daha sonra işlem görmesi ve konveks başka bir değişle dış bükey hale getirilmesi ile imal edilirler. ... Ahşap latalar; somya imalatı ve yatak bazası imalatında kullanılmaktadır.

Mustagni olmak nedir?

1. İhtiyaç ve eksiklik duymayan, elinde olanla yetinen (kimse), tok, doygun: Bu cihetle âlim olan kimse istişâreden müstağnidir (Kâtip Çelebi'den Seç.).

Yetinen ne demek?

Yetinmek ne demek çok kısa? (-le) Bir şeyi kendisi için yeter bularak daha çoğuna gerek görmemek, daha çoğunu istememek, kanaat etmek, iktifa etmek: “Çaydan hazzetmez, sabah kahvaltılarında dahi kahveyle yetinir.” -A.

Bulmacada yetinme ne demek?

Yetinme kelimesine verilebilecek 9 harfli tek cevap Razı Olmak'tır.

Rikkatine dokunmak ne demek?

Orhan Veli'nin O ciddiyet yıldızının altında sırıtan fikir boşluğu rikkatime dokunuyor cümlesinde geçen “duygu ve düşüncelere ters gelmek” anlamında rikkatine dokunmak deyiminde Arapça kökenli rikkat yerine Türkçe bir kelime konmadı.