Alevilerin dini nedir?

İçindekiler:

  1. Alevilerin dini nedir?
  2. Alevilik nasil bir din?
  3. Alevilik bir din mı?
  4. Alevilik hangi mezhebe bağlı?
  5. Alevilik fıkhi mezhep midir?

Alevilerin dini nedir?

Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilik'te incelenmesi gereken asıl inanç Vahdet-i Vücud veya Varlık birliği'dir.

Alevilik nasil bir din?

Ali ve 12 İmamlık ile özdeşleşen itikadi bir İslâm mezhebi olarak tanımlanabilecek Alevilik de Sünni mezhep ve tarikatlar gibi dini bir kurum, dini bir yaşayış ve dini bir yol niteliğindedir. Piri, mürşidi, ereni, evliyası, dedesi, anası bulunuyor.

Alevilik bir din mı?

Öncelikle "alevilik" bir din değildir çünkü İslamiyet çatısı altındadır. Bir mezhep de değildir. İmam Ali soyundan gelenler için kullanılan bir tabirdir ama bunun ötesindedir elbette çünkü alevilik aynı zamanda bir kültürdür.

Alevilik hangi mezhebe bağlı?

Alevilik İslam içerisinde bir yorum olup, farklı bir din ya da bir mezhep değildir. Çünkü Aleviler; Allah'a iman eder, Hz. Muhammed'i son peygamber olarak bilir, Hz Muhammed'in amcaoğlu Hz Ali'yi kendilerine İmam/Pir kabul ederler! Evet, Alevilik İslam Dışında bir din olmadığı gibi; bir mezhep de değildir!

Alevilik fıkhi mezhep midir?

Alevilik İslam içerisinde bir yorum olup, farklı bir din ya da bir mezhep değildir. Çünkü Aleviler; Allah'a iman eder, Hz. Muhammed'i son peygamber olarak bilir, Hz Muhammed'in amcaoğlu Hz Ali'yi kendilerine İmam/Pir kabul ederler! ... Ali, Ehlibeyt ve 'On İki İmam' sevgisini ifade eden bir ritüeldir.