Zirai faaliyet nelerdir?

İçindekiler:

  1. Zirai faaliyet nelerdir?
  2. Ticari faaliyetler nelerdir?
  3. Zirai ürün ne demek?
  4. Zirai kazanç nedir?
  5. Ticari faaliyetin özellikleri nelerdir?
  6. Sınai mulkiyet ne demek?
  7. Fikri Sinai haklar Nelerdir?
  8. Zirai kazanç kavramı nedir?
  9. Gelir Vergisi Kanununa göre hangisi çiftçi sayılır?
  10. Zirai kazanç nedir örnek?
  11. Gelir Vergisi Kanununa göre zirai kazanç nedir?
  12. Ticari kazanç nedir özellikleri?
  13. Gelir vergisinin özellikleri nelerdir?

Zirai faaliyet nelerdir?

Zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, ...

Ticari faaliyetler nelerdir?

Ticari faaliyet, ticari kazanç amacıyla veya ticari kazanç elde etmek amacıyla oluşturulan herhangi bir planın veya planın parçası olan özel veya başka türlü herhangi bir faaliyet anlamına gelir.

Zirai ürün ne demek?

Mahsul (Ürün): Zirai faaliyetler sonunda üretilen maddelere mahsul denir. Zirai mahsullerin bazılarını şöyle sıralamak mümkündür. Tarla mahsulleri (hububat, bakliyat vb.), bağ-bahçe mahsulleri (meyve, sebze vb.), hayvan mahsulleri (süt, yağ vb.), su avcılığı mahsulleri (balık, sünger vb.).

Zirai kazanç nedir?

Zirai kazanç, en basit tanımıyla çiftçilerin elde ettiği kazançtır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, bu tanımı 52. maddesinde “Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır” şeklinde tanımlar ve 2. maddesinde ise zirai kazancın gelir vergisine tabi olduğunu belirtir.

Ticari faaliyetin özellikleri nelerdir?

Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Faaliyetin yerine getirilmesinin sermaye ve emeğe dayanıyor olması gerekmektedir. Faaliyetin devamlı olması gerekmektedir. Devamlılığın tespitinde devamlılık kasıt ve niyetinin bulunması yeterlidir.

Sınai mulkiyet ne demek?

Sınaî Mülkiyet ise genel tanımı ile sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına; ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerindeki üretici veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına tescil edilmesini ve böylece ...

Fikri Sinai haklar Nelerdir?

Fikri ve Sınai Mülkiyet hakları, bir işletmenin ürettiği tüm ürünleri, yöntemleri, dokümanları, görselleri, kimlik unsurları, sanat eserleri, vb.'ne ilişkin tüm özgün tasarımları ve gizli ya da açık bilgileri (gayri maddi varlıkları) ile ilgili sahip olduğu, kullanma, ürüne dönüştürme, çoğaltma, dağıtma, yayma, satma ...

Zirai kazanç kavramı nedir?

Zirai kazanç, en basit tanımıyla çiftçilerin elde ettiği kazançtır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, bu tanımı 52. maddesinde “Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır” şeklinde tanımlar ve 2. maddesinde ise zirai kazancın gelir vergisine tabi olduğunu belirtir.

Gelir Vergisi Kanununa göre hangisi çiftçi sayılır?

Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu'nun 52. maddesinde çiftçi, zirai işletmeyi işleten gerçek kişi; mahsul, zirai faaliyet sonucunda üretilen maddeler; mamul, tarımsal ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen maddeler; zirai işletme ise zirai faaliyetin içinde yapıldığı yerler olarak tanımlanmıştır.

Zirai kazanç nedir örnek?

Arazi, göl, nehir bölgelerinde yapılan ekim, bakım, dikim, üretme, yetiştirme, ıslah işlemleri ya da doğrudan doğadan faydalanılarak yapılan orman, hayvan ve balıkların avlanması, satılması ve bu ürünlerden faydalanılması faaliyetleri zirai faaliyet olarak isimlendirilmektedir.

Gelir Vergisi Kanununa göre zirai kazanç nedir?

İşletme hesabı esasına göre zirai kazanç, hesap dönemi içinde para ile tahsil edilen veya alacak olarak tahakkuk eden hasılat ile ödenen veya borçlanılan giderler arasındaki müspet farktır.

Ticari kazanç nedir özellikleri?

İşletme hesabı esasına göre ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler arasındaki müspet farktır. (Elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade eder.)

Gelir vergisinin özellikleri nelerdir?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, vergiye tabi gelirin beş niteliği bulunmaktadır. Bunlar, gelirin kişisel, yıllık, safi, gerçek ve genel olmasıdır.