Kamu harcamaları Nelerden Oluşur?

İçindekiler:

  1. Kamu harcamaları Nelerden Oluşur?
  2. Kamu harcamalarının sınıflandırılması nedir?
  3. Kamu harcamalarının artış nedenleri nelerdir?
  4. Idari siniflandirma nedir?
  5. Maksimizasyon yaklaşımı nedir?
  6. Baumol hipotezi nedir?
  7. Devlet faaliyetlerinin artış Kanunu Nedir?
  8. Görünüşte artış nedir?
  9. Kamu harcamaları artış Kanunu Nedir?
  10. Vergiler transfer harcamaları nedir?
  11. Fonksiyonel tasnif nedir?
  12. Fonksiyonel sınıflandırma nedir?
  13. Personel giderleri hangi harcama?
  14. Transfer harcamaları nedir örnek?
  15. Transfer harcamaları hangisini ifade eder?
  16. Zorunlu harcamalar nelerdir?
  17. Sosyal harcamalar nelerdir?
  18. Sosyal güvenlik harcamalarını artıran faktörler nelerdir?
  19. Verimli verimsiz kamu harcamaları nedir?
  20. Kamu harcama hukuku nedir?
  21. Kamu harcamalarının temel finansman kaynağı nedir?
  22. Kamu kesiminin büyüklüğü nasıl hesaplanır?
  23. Gelir hukuku nedir?
  24. Vergi hukukunun kapsamına neler girer?
  25. Kamu maliyesi neleri kapsar?

Kamu harcamaları Nelerden Oluşur?

Devlet hizmetlerinin gerçekleştirilebilmesi için yapılan harcamalar kamu giderleri olarak tanımlanır. Devlet hizmetlerini eğitim, sağlık, adalet, ulaşım, köprü, güvenlik vb. alanlarında sürekli olarak sürdürmektedir. Bu alanlarda görevlerini yerine getirirken yaptığı harcamalar kamu giderlerini oluşturmaktadır.

Kamu harcamalarının sınıflandırılması nedir?

Kamu harcamaları ekonomik açıdan, reel (gerçek) ve transfer harcamaları olarak ikiye ayrılır. Reel harcamalar kendi içinde cari ve personel harcamaları olarak ikiye, transfer harcamaları da, iktisadi, mali ve sosyal transfer harcamaları olarak üçe ayrılır.

Kamu harcamalarının artış nedenleri nelerdir?

Kamu harcamalarının artış nedenleri

  • para ekonomisinin yaygınlaşması
  • para değerinin düşmesi.
  • ülke sınırlarının ve nüfusun büyümesi.
  • kamulaştırma, devletleştirme.
  • bütçe usullerinin değişmesi.

Idari siniflandirma nedir?

5.

Maksimizasyon yaklaşımı nedir?

10 E) MAKSİMİZASYON YAKLAŞIMI Anthony Downs, Jim Buchanan ve Gordon Tullock gibi teorisyenler tarafından ileri sürülmüş olan bir yaklaşımdır. Bu görüşe göre demokrasi ile yönetilen bir ülkede, hükümetler kendi yaşam sürelerini maksimum kılma çabası içerisindedirler.

Baumol hipotezi nedir?

Baumol Hipotezi. W. Baumol (1967)'un dengesiz büyüme modeli, kamu ekonomisi için geçerli olduğunda, kamu harcamalarında artış gerçekleşir. ... O nedenle kamu ekonomisinde gerçekleşen emek yoğun üretim, emeğin veriminin diğer sektörlerden daha düşük kalmasına yol açar.

Devlet faaliyetlerinin artış Kanunu Nedir?

Wagner Kanunu, kamu harcamalarının toplam ekonomik faaliyetler içerisindeki payının, ekonomik gelişme ile birlikte artması durumu anlamına gelen ve Alman iktisatçı Adolph Wagner'in adıyla anılan kanundur.

Görünüşte artış nedir?

Görünüşte Artış Nedenleri. Kamu giderlerinin görünüşte artışı; ihtiyaçlarda köklü bir değişiklik olmamasına, topluma götürülen hizmetlerde değişiklik bulunmamasına karşın, gider rakamlarının yükselmesini belirtmektedir.

Kamu harcamaları artış Kanunu Nedir?

Kamu Giderlerinin Artışı Yasası (Adolph Wagner) Wagner yasasına göre kamu giderleri hem nominal (görünürde) hem de reel olarak artış halindedir. Burada nominal ve reel artış biraz farklı bir durumu gösterir. Eğer kamu giderleri arttığı halde kamu hizmetlerinde bir artış yoksa bu artış nominal artıştır.

Vergiler transfer harcamaları nedir?

Dolaylı transfer harcamaları olarak da bilinen vergi harcamaları, devlet bütçesi ile doğrudan gerçekleşen harcamaların yerine mükelleflerin vergi yüklerini azaltmak suretiyle kamu fonlarını ekonomiye yönlendirir.

Fonksiyonel tasnif nedir?

Fonksiyonel ayrımın amacı, çeşitli devlet faaliyetlerinin maliyetini tespit etmektir . Devletin klasik ve sosyo-ekonomik nitelikteki hizmetleri göz önünde tutulmakta, her bir hizmet grubu için yapılan giderler dikkate alınmaktadır.

Fonksiyonel sınıflandırma nedir?

2. Fonksiyonel Sınıflandırma: Fonksiyonel sınıflandırma, devlet faaliyetlerinin türünü göstermektedir. Devlet faaliyetlerinin ve bu faaliyetlere yönelik harcamaların zaman serileri boyunca izlenmesi ve uluslararası karşılaştırma imkanının elde edilmesi, fonksiyonel sınıflandırma ile mümkün olabilmektedir.

Personel giderleri hangi harcama?

Devletin tüm personel harcamaları, onarım ve kırtasiye giderleri cari harcamalardır.

Transfer harcamaları nedir örnek?

Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.

Transfer harcamaları hangisini ifade eder?

Transfer harcamaları da mal ve hizmet alımına yönelen harcamalar gibi toplam kamu harcamalarının bir öğesidir ve transfer harcamaları kişisel gelirlere yapılan ilavelerdir.

Zorunlu harcamalar nelerdir?

Zorunlu harcamalar, bir ülkenin bütçesinin belirli ödenekleri veya emirleri taşıyan kısmını temsil eder. Programlar her yıl aynı bütçeyi yerine getirdiğinden, bu harcamaları azaltmak genellikle zordur.

Sosyal harcamalar nelerdir?

OECD Sosyal Harcamalar Veritabanının tanımına göre sosyal harcamalar “emeklilik ödemeleri, çalışan nüfusa yapılan gelir desteği, sağlık harcamaları ve sağlık dışındaki diğer tüm sosyal hizmetler”in toplanmasıyla elde edilir.

Sosyal güvenlik harcamalarını artıran faktörler nelerdir?

SOSYAL GÜVENLİK HARCAMALARI Sosyal güvenlik harcamalarını artıran faktörler şunlardır: • Sosyal koruma kapsamının genişlemesi, • Sosyal refah devleti anlayışının güçlenmesi, • Demografik faktörler, • Programların olgunlaşması, • Sosyal yapıdaki değişiklikler, • Sağlık hizmetlerinin maliyetindeki artışlar, • İşsizlik, ...

Verimli verimsiz kamu harcamaları nedir?

Ekonominin üretim kapasitesini arttıran ve milli gelirde artış sağlayan harcamalar verimli sağlamayan harcamalar verimsiz harcamalar olarak değerlendirilir. Eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, AR-GE harcamaları verimli, borç ve faiz ödemeleri, askeri giderler verimsiz harcama grubunda yer alır.

Kamu harcama hukuku nedir?

Yaşam kurallarını düzenleyen hukuk sürekli bir şekilde değişiklikler göstermektedir. ... ve bütçe kanunlarından almış oldukları yetkiler çerçevesinde belirli bir hukuki süreç içerisinde gerçekleşmektedir. İşte bu sürecin en başından sonuna kadarki kısmını düzenleyen kurallara kamu harcama hukuku denilmektedir.

Kamu harcamalarının temel finansman kaynağı nedir?

Kamu hizmetlerinin bedeli olarak kabul edilen vergi gelirleri devletin temel finansman kaynağıdır. Borçlanma vergi gelirlerinden sonrasık başvurulan finansman kaynağı olarak yerini almaktadır. Ancak kimi zaman vergi gelirlerinin önüne geçtiği görülmektedir.

Kamu kesiminin büyüklüğü nasıl hesaplanır?

Kamu kesiminin büyüklüğü çoğunlukla kamu giderlerinin ya da kamu gelirlerinin dikkate alınmasıyla ölçülür. Bu değerler tek başlarına bir ölçü olarak kabul edildikleri gibi, genellikle gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranlanarak daha gerçekçi bir ölçü haline getirilirler.

Gelir hukuku nedir?

Mali hukukun alt dalı olarak gelir hukuku, dar anlamda verginin yanı sıra harç, resim gibi her türlü kamu gelirlerin ilişkin hukuk kurallarını incelemektedir.

Vergi hukukunun kapsamına neler girer?

Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.

Kamu maliyesi neleri kapsar?

Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır. Kamu maliyesi, devletin gelirlerinin ve harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemektedir.