Kelam nedir kısaca dini?

İçindekiler:

  1. Kelam nedir kısaca dini?
  2. Kelam ilmi Bugün hangi konularla ilgilenmeli?
  3. Kelam ilminin konusu nedir?
  4. Allah'ın sıfatları kelâm nedir?
  5. Kelâm ekolleri nelerdir?
  6. Kelâm nedir subuti sıfatlardan?
  7. Kelam ilminin konusu varlık mı olmalıdır yoksa Bilgi mı?
  8. Gayesine göre kelam ilminin tarifi nedir?

Kelam nedir kısaca dini?

Kelâm; İslam dininin inanç/akaid konularını irdeleyen ve tarihsel olarak bu çerçevede gelişen dini-felsefi kuram ve teorilerle ilgilenen ilim dalına İlm-î Kelâm denir. Bu anlamda kelâm imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.

Kelam ilmi Bugün hangi konularla ilgilenmeli?

Onun ilgi alanına iman, tevhid, nübüvvet, meâd, bilgi ve bilgi kaynakları gibi evrensel konular girdiği gibi her çağa ve topluma göre değişim gösteren hür irade ve kader, ahlâk ve siyaset gibi toplumsal ve insanın amelî yönünü yakından ilgilendiren konular da dâhil edilmelidir.

Kelam ilminin konusu nedir?

Konusu açısından ise kelam, Allah'ın (c.c.) zat ve sıfatlarından, peygamberlikle ilgili konulardan, başlangıç (mebde) ve sonları (mead) bakımından varlıkların durumlarından (yaratılış ve ahiretten) İslam esaslarına ve vahye bağlı kalarak bahseden bir ilimdir.

Allah'ın sıfatları kelâm nedir?

Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.

Kelâm ekolleri nelerdir?

Kelam tartışmalarında ortaya çıkan itikadi mezhepler'in bazıları:
  • Selefiyye.
  • Maturidiye.
  • Eş'ariyye.
  • Mutezile.
  • Kaderiyye.
  • Cebriyye.
  • Mürcie.
  • Mücessime.
Daha fazla öğe...

Kelâm nedir subuti sıfatlardan?

Kelâm sıfatı da O'na nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri olarak önemli mana taşır. ... Sözlükte "maddî ve mânevî açıdan etkilemek, yaralamak" anlamındaki kelm kökünden masdar ismi olan kelâm "konuşma, söz söyleme, sözlü etkiyi algılama" manasına gelir.

Kelam ilminin konusu varlık mı olmalıdır yoksa Bilgi mı?

Kelam ilmi, başlangıçta Allah'ın varlığı, birliği ve sıfatlarını konu edinmiştir. ... Buna paralel olarak kelam ilminin hem konusu hem yöntemi hem de gayesi yeni bir boyut kazanmıştır. Bu dönemde var olan her şey, var olması bakımından kelam ilminin konusunu teşkil etmiştir.

Gayesine göre kelam ilminin tarifi nedir?

Kelâm ya da İlmKelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.