Namazda gaz gelmesi namazı bozar mı?

İçindekiler:

  1. Namazda gaz gelmesi namazı bozar mı?
  2. Bağırsaktaki gaz abdesti bozar mı?
  3. Abdest alırken yellenmek abdesti bozar mı?
  4. Namaz bozulursa ne olur?
  5. Gaz çıkarmak abdesti bozar mı?
  6. Bozulan namaz tekrar kılınır mi?
  7. Bilmeden yanlış namaz kılmak günah mı?

Namazda gaz gelmesi namazı bozar mı?

Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.

Bağırsaktaki gaz abdesti bozar mı?

Ses veya koku olmadıkça, sadece bağırsaklarda hissedilen gaz veya gurultu ile abdest bozulmaz.

Abdest alırken yellenmek abdesti bozar mı?

İbâdet için yeniden abdest almak gerekir; gusül ise tamamdır. Kanama veya yellenme gusül nedeni değildir. Dolayısıyla böyle şeylerden ötürü gusül gerekmediği için gusül esnasında guslü yenilemek de gerekmez. İlmi bir ifade ile, guslü bozan her şey abdesti de bozar; lâkin abdesti bozan her şey guslü bozmaz.

Namaz bozulursa ne olur?

Namazı bozan durumların başında abdestin bozulması gelmektedir. Eğer namaz kılarsa abdest bozulursa namazda bozulmuş olur. Bu durumda abdest tazelenerek namaza yeniden başlamak gerekir. Namazı bozan bir başka şeyde namaza ait olmayan hareketlerde bulunmaktır.

Gaz çıkarmak abdesti bozar mı?

Ağızdan çıkanına geğirti, alttan çıkanına da hafif tabiriyle gaz diyoruz. Ağızdan çıkan nasıl abdesti bozmuyorsa ötekinin de -eğer pislikle bulaşık değilse-bozmaması gerekir. Ama ilmihal ve fıkıh kitaplarına göre rîh, yani yellenmek abdesti bozar.

Bozulan namaz tekrar kılınır mi?

Aynı durum bozulan namazlar içinde geçerlidir. Namazın kabul olması için tam şekli ile kılınmalıdır. Aksi halde kabul olmayan ve bozulan namazlara yeniden başlanılmalı ya da mutlaka kazası kılınmalıdır.

Bilmeden yanlış namaz kılmak günah mı?

Kur'an, kasten manası değişecek derecede yanlış okunursa namaz bozulur. Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise, manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz.