Alternaria nerede bulunur?

İçindekiler:

  1. Alternaria nerede bulunur?
  2. Alternaria hastalığı nedir?
  3. Yaprak yanıklığı hastalığı neden olur?
  4. Domateste erken yaprak yanıklığı ilacı nedir?
  5. Penicillium spp nedir?
  6. Domateste Mildiyö neden olur?
  7. Domateste solgunluk neden olur?
  8. Domates yaprakları neden kurur?
  9. Domateste kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?
  10. Domateste Küllemeye ne iyi gelir?
  11. Solgunluk hastalığı nedir?
  12. Domateste Mildiyö ilacı ne zaman atılır?
  13. Domates fidesinin alt yaprakları neden kurur?
  14. Domateslerde kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?
  15. Domateste kalsiyum eksikliği nasıl anlaşılır?
  16. Domateste külleme hastalığı nedir?
  17. Domateste Mildiyö nasıl önlenir?
  18. Fusarium solgunluk hastalığının en önemli belirtisi nedir?

Alternaria nerede bulunur?

Hem dış ortamda (çürüyen bitkiler üzerinde veya havada), hem de ev içinde (evin güneş görmeyen nemli yerlerinde) bulunabilirler.

Alternaria hastalığı nedir?

Alternaria, genellikle patates ve domates bitkilerinde erken yaprak yanıklığına yol açar. Bu hastalık yaprak, taç yaprak ve gövdede lekeler şeklinde kendini gösterir. Bu lekeler, sporlanmanın neden olduğu iç içe geçmiş koyu ve kahverengi halkalar sayesinde diğerlerinden ayrılır.

Yaprak yanıklığı hastalığı neden olur?

Erken yaprak yanıklığı (Alternaria cucumerina) nasıl ortaya çıkar? Hastalık enfeksiyon oluşumu için yüksek nem,15-21°C hava sıcaklığı ve ortalama 7-8 saat nemli yaprak yüzeyine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle yağmurlama sulama yapılan üretim alanlarında hastalık şiddeti artmaktadır.

Domateste erken yaprak yanıklığı ilacı nedir?

Erken yaprak yanıklığının mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir. Domates bitkisinde dekarda 100 ml dozda, son ilaçlama ile hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır.

Penicillium spp nedir?

Penicillium spp. etmenleri, özellikle P. expansum elma ve armutlarda yaygin olarak rastlanmakta ve mavi küf hastaligina neden olan fungal bir hastalik etmendir. Hastalik etmeni elma ve armutlarda hasat sonrasi ortaya çikmakta ve yumusak ya da islak çürüklük olarakda adlandirilmaktadir.

Domateste Mildiyö neden olur?

Hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynar. Sıcaklık 19–22 0C ve orantılı nem % 80 ve üzerinde olduğunda salgın yapar. Hastalık etmeninin konukçuları başta domates ve patates olmak üzere patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait kültür bitkileri ve yabani bitkilerdir.

Domateste solgunluk neden olur?

Hastalığın bitkilerde solgunluk yapmasının ana nedeni ise bitkinin ana damarlarında görülen enfeksiyon ve tıkanmalardır. Yapılan araştırmalara göre hastalık topraktaki bitki artıklarında 10 ay, kompostta 2 yıl ve toprakta 2.5-5 yıl arasında kalabilmektedir.

Domates yaprakları neden kurur?

Domates yapraklarında kuruma; Birçok sebebe bağlı olarak kurur ve kıvrılmalar olmaktadır. Toprak yapısı, iklim koşulları, sulama ve gübreleme gibi etmenler neden olmaktadır. ... Fidelerde ise hastalık kendini yaprak kök kısımlarında göstermeye başlamaktadır.

Domateste kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?

Kalsiyum eksikliğini gidermek için düzenli olarak gerekirse her sulamada Kalsiyum Nitrat gübresi uygulaması gerekir veya meyve üzerine 3–4 kez kalsiyum püskürtmek etkili olmaktadır.

Domateste Küllemeye ne iyi gelir?

Külleme mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir. Domates bitkisinde dekarda 60 ml dozda, son ilaçlamayla hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 10 gün ara ile uygulama tekrarlanır.

Solgunluk hastalığı nedir?

Fusarium oxysporum, vasküler solgunluğa yol açan türdür. Başlangıçta çoğunlukla bitkinin bir tarafındaki yapraklar sararır ve solar. Sonunda ise bitkinin tamamı solar. Diğer belirtiler arasında ksilem damarlarında kahverengi renk bozulması yer alır ve bu belirti gövde kesildiğinde görülebilir.

Domateste Mildiyö ilacı ne zaman atılır?

 Çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde veya bitkiler çiçeklenme devresinde iken başlanmalıdır.  İlaçlamalar 10 gün arayla yapılmalıdır. Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: Bakanlıkça önerilen ruhsatlı zirai mücadele ilaçlarından biri kullanılır.  Domates yaprakları üzerinde önce sarı renkli lekeler oluşur.

Domates fidesinin alt yaprakları neden kurur?

Çünkü, domates çok nem gerektiren bir sebze olmaktadır. Ayrıca sulama eksikliği ile yeşillikler su ve renklerini kaybetmektedir. Hafifler, kıvrılır ve sararmalar meydana gelmektedir. Aşırı sulama, domates tohumu ekimden sonra kuruması ve çürümeye başlamasına neden olmaktadır.

Domateslerde kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?

Kalsiyum eksikliğini gidermek için düzenli olarak gerekirse her sulamada Kalsiyum Nitrat gübresi uygulaması gerekir veya meyve üzerine 3–4 kez kalsiyum püskürtmek etkili olmaktadır.

Domateste kalsiyum eksikliği nasıl anlaşılır?

Kalsiyumun çok düşük hareketliliği, bitkilerde kalsiyum eksikliği semptomlarının ifadesini belirleyen en önemli bir faktördür. Klasik kalsiyum eksikliği belirtileri, domates meyvelerinin uç kısmının çiçek burnu çürüklüğü (BER) yanmasını içerir (Şekil 17).

Domateste külleme hastalığı nedir?

Hastalığın ilk belirtileri domatesin yapraklarında görülen yuvarlakça beyaz küçük lekeler halindedir. Bu küçük lekeler, zamanla birleşerek bütün yaprak ayasını, yaprak sapını ve gövdesini kaplar; mevsim ilerledikçe rengi beyazdan kül rengine döner.

Domateste Mildiyö nasıl önlenir?

Serada havalandırma çok iyi yapılmalı, sık dikimden kaçınılmalıdır. Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler toplanıp imha edilmelidir. Domates tarımı sabah ve akşam çiğ tutmayan güneye bakan yerlerde yapılmalıdır.

Fusarium solgunluk hastalığının en önemli belirtisi nedir?

Fusarium oxysporum, vasküler solgunluğa yol açan türdür. Başlangıçta çoğunlukla bitkinin bir tarafındaki yapraklar sararır ve solar. Sonunda ise bitkinin tamamı solar. Diğer belirtiler arasında ksilem damarlarında kahverengi renk bozulması yer alır ve bu belirti gövde kesildiğinde görülebilir.