Acente neler yapar?

İçindekiler:

  1. Acente neler yapar?
  2. Acente neyi yapamaz?
  3. Sigorta acentesi ne demek?
  4. Acentenin yetkileri borçları ve hakları nelerdir?
  5. Nakliye acentesi ne iş yapar?
  6. Acentenin hapis hakkı var mıdır?
  7. Acente müvekkili adına ve hesabına hareket eder mi?
  8. Acentenin tekel hakları nelerdir?
  9. Nakliye acentesi nedir?
  10. Yük acentesi nedir?
  11. Acentelik sözleşmesinden doğan talepler bakımından zaman aşımı süresi kaç yıldır?
  12. Acentelik sözleşmesinden doğan alacaklar için kaç yıllık zamanaşımı uygulanır?
  13. Acente müvekkilinden ne isteyemez?
  14. TDK acente mi Acenta mı?
  15. Acentası nasıl yazılır?

Acente neler yapar?

Acente, ticari temsilci, ticari vekil, satış memuru ya da müstahdem gibi belirli bir sıfatı olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak belirli bir yöre veya yerde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren akitlerde aracılık etmeyi veya bunları o işletme adına yapmayı meslek edinmiş kimse ya da faaliyet konusu bu olan ...

Acente neyi yapamaz?

Anlaşılacağı üzere acente bir ticari işletmeyi kendi adına işlettiğinden dolayı tacir sayılmaktadır[14]. Acentelik sözleşmesi hiçbir şekle tabi değildir. ... Burada belirtmek gerekir ki acente, müvekkilinden özel ve yazılı yetki almadan müvekkili adına sözleşme yapamaz (TTK m. 107/1).

Sigorta acentesi ne demek?

Acenteler tüzel veya gerçek kişi olabilirler. ... Sigorta acentesi sigorta şirketi değildirler sigorta kuruluşlarının tüm ürünlerinin tanıtımını, pazarlamasını yapan ve bağlı olduğu kuruluştan talimatlar alan temsilci kuruluştur. Sigorta acenteleri hem sigortacı adına hem de sigortalı adına aradaki görevi üstlenir.

Acentenin yetkileri borçları ve hakları nelerdir?

Acentenin hakları 'ücret talep etme hakkı, bilgi verilmesini isteme hakkı, olağanüstü masrafların ödenmesini isteme hakkı, hapis hakkı, denkleştirme isteme hakkı'dır.

Nakliye acentesi ne iş yapar?

Bir nakliye acentasi, mesleki açıdan kendi adına, taşımacılık hizmeti vermeden malların veren için taşınmasını üstlenen bir şirkettir. Malların sevkiyat türüne bağlı olarak, demiryolu, kamyon, gemi veya uçakla taşımacılık hizmetleri satın alınır.

Acentenin hapis hakkı var mıdır?

(1) Acente, müvekkilindeki bütün alacakları ödeninceye kadar, acentelik sözleşmesi dolayısıyla alıp da gerek kendi elinde gerek özel bir sebebe dayanarak zilyet olmakta devam eden bir üçüncü kişinin elinde bulunan taşınırlar ve kıymetli evrak ile herhangi bir eşyayı temsil eden senet aracılığıyla kullanabildiği mallar ...

Acente müvekkili adına ve hesabına hareket eder mi?

Acentenin önemli bir görevi de üçüncü kişilerle yaptığı sözleşmeyi müvekkili olan tacir adına ve hesabına yapmasıdır. ... Buradan anlaşılacağı üzere acente sözleşmeyi sadece müvekkili adına yapabilir. Kendi ad ve hesabına sözleşme yapması durumunda söz konusu sözleşme acentelik sözleşmesi olarak anılmayacaktır.

Acentenin tekel hakları nelerdir?

Acentenin, acentelik sözleşmesi süresince rekabet etmeme yükümlülüğü, müvekkilin tekel hakkı olarak nitelendirilir. Aksine yazılı bir anlaşma olmadıkça, acente, sadakat borcu gereği aynı yer veya bölgede, birbiriyle rekabette bulunan birden çok ticari işletme hesabına acentelik yapamaz.

Nakliye acentesi nedir?

Bir nakliye acentasi, mesleki açıdan kendi adına, taşımacılık hizmeti vermeden malların iş veren için taşınmasını üstlenen bir şirkettir. Malların sevkiyat türüne bağlı olarak, demiryolu, kamyon, gemi veya uçakla taşımacılık hizmetleri satın alınır.

Yük acentesi nedir?

Gemi Acenteleri, deniz taşıt ve araçları ile yolcu ve yük taşımalarında gemi sahibi, kaptanı, işleticisi ve/veya kiracısı nam ve hesabına üçüncü kişi ve kuruluşlara karşı hak ve menfaatlerini tayin edilen bölge içinde koruyan ve bunun karşılığında ücret alan kişi ve kuruluşlardır.

Acentelik sözleşmesinden doğan talepler bakımından zaman aşımı süresi kaç yıldır?

Bu süre içerisinde acente denkleştirme talebini müvekkile bilmek zorundadır. Bildirim yapıldıysa denkleştirme isteminin dava edilmesi için acentelik sözleşmelerinde geçerli olan genel zamanaşımı süresi olan beş yıllık süreye (TBK. 147/5) tabi olması gerekir58.

Acentelik sözleşmesinden doğan alacaklar için kaç yıllık zamanaşımı uygulanır?

Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.

Acente müvekkilinden ne isteyemez?

Acente, acentelik faaliyetlerini yürütürken olağan ve olağanüstü masraflar yapar. Acente söz konusu işletme faaliyetini meslek olarak ve bağımsız şekilde icra ettiği için işinin gerektirdiği olağan masraf ve giderleri bizzat yapmak durumundadır; bunları, müvekkilinden talep edemez[15].

TDK acente mi Acenta mı?

Bu kelimenin “acente mi, acenta mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı acente şeklinde olmalıdır.

Acentası nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Acenta şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Acente şeklinde olmalıdır.