İçindekiler:
- Cilt renginde kararma neden olur?
- Yüzde ton farkı neden olur?
- Deride renk değişimi neden olur?
- İnsanların ten rengi neden farkli?
- Cilt renk eşitsizliği nedir?
Cilt renginde kararma neden olur?
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı
cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Yüzde ton farkı neden olur?
Cilt tonu eşitsizliğinin
nedenleri güneş ışığına fazla maruz kalmak, stres, ergenlik döneminde kontrol altına alınamayan akneler, cilde uyumlu olmayan yanlış bakımın uygulanması, menopoz, hormonsal dengesizlikler veya yaşlanma olabilir.
Deride renk değişimi neden olur?
Vücudun herhangi bir yerinde
renk değişikliği olması, ya da diğer bir adıyla ala, tıptaki adıyla vitiligo cilde rengini veren melanosit hücrelerinin farklı sebeplerden ötürü hasar görmesi ve pigment üretimini durdurması sonucu ortaya çıkan bir
deri hastalığıdır.
İnsanların ten rengi neden farkli?
Ancak
insanların farklı renkte olmasının aslında güneş yanığı ve hatta cilt kanseri ile pek bir ilgisi yok. Aksine, cilt
rengi çeşitliliği iki temel vitaminden gelir: Folat ve D vitamini. Güneş'in ultraviyole (UV) radyasyonu folatı yok ederken, bu ışınlara maruz kalan cilt daha sonra D vitamini üretmeye başlıyor.
Cilt renk eşitsizliği nedir?
Vücudunuzun veya yüzünüzün bazı bölümlerinin, vücudunuzun diğer bölgelerinden farklı tonda olduğunu fark edeceksiniz. Buna
renk eşitsizliği denmektedir. Örneğin, ağzınızın etrafındaki alanda, yüzünüzün geri kalanından daha koyu veya yüzünüz boynunuzdan daha hafif gözükebilir.