Genetik uzmanı ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Genetik uzmanı ne iş yapar?
  2. Genetik hastalıklar nasıl ortaya çıkar?
  3. Kalıtsal hastalık ne demek?
  4. Nörolojik durumlar nelerdir?
  5. Genetik hastalıkların tedavisi nasıl yapılır?
  6. Sinir sistemi hastalıkları nasıl anlaşılır?

Genetik uzmanı ne iş yapar?

Tıbbi genetik uzmanı doğrudan genetik nedenlere bağlı ya da genetik yatkınlık sonucu ortaya çıkan hastalıklara tanı koyar, bu hastalıkların tedavi planlamasını yapar, bu hastaları ve ailelerini takip eder, toplum tarama programlarını uygular, risk tahmini yaparak genetik danışmanlık verir.

Genetik hastalıklar nasıl ortaya çıkar?

Genetik hastalıklar, kişinin DNA'sındaki değişimler (mutasyonlar) sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. DNA'daki bu değişimler gen olarak adlandırılan nükleotid dizileri üzerinde meydana gelir. Bu durumda etkilenen gen(ler)in işlevinde bozulmalar meydana gelebilir.

Kalıtsal hastalık ne demek?

Ebeveynlerden çocuklara genler aracılığıyla geçen sağlık sorunları, kalıtsal hastalık olarak adlandırılır. Anne, baba veya her ikisinden de aktarılabilen kalıtsal sorunlar, bireyin yaşamı boyunca görülebilir.

Nörolojik durumlar nelerdir?

Nöroloji bölümünde tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar

  • Beyin damar hastalıkları
  • Baş ağrısı (migren), epilepsi (sara)
  • Periferik sinir hastalıkları
  • Kas hastalıkları
  • Multipl Skleroz ve benzeri hastalıklar.
  • Uyku bozuklukları
  • Baş dönmesi.
  • Parkinson hastalığı

Genetik hastalıkların tedavisi nasıl yapılır?

Gen tedavisi/terapisi/sağaltımı, genetik hastalıkların iyileştirilmesi amacıyla hastaya DNA aktarımı yapılmasıdır. Hastaya aktarılan yeni DNA, genellikle hastalığa yol açan mutasyonun etkilerini düzeltme işlevine sahip genler içerir.

Sinir sistemi hastalıkları nasıl anlaşılır?

En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, baş dönmesi, yalpalama).