Alfa talasemi nasıl bir hastalıktır?

İçindekiler:

  1. Alfa talasemi nasıl bir hastalıktır?
  2. Alfa talasemi testi nasıl yapılır?
  3. Alfa talasemi taşıyıcısı evlenebilir mi?
  4. Alfa talasemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?
  5. Talasemi hastalığı ne zaman belli olur?
  6. Alfa ve beta talasemi nedir?
  7. Akdeniz anemisi kan testinde çıkar mı?
  8. 2 Akdeniz anemisi taşıyıcısı evlenebilir mi?
  9. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlar nasıl beslenmeli?
  10. Talasemi kaç yaşında ortaya çıkar?
  11. Hemoglobin elektroforezi kaç olmalı?
  12. Akdeniz anemisi hangi tahlille belli olur?
  13. 2 taşıyıcı evlenirse ne olur?

Alfa talasemi nasıl bir hastalıktır?

Alfa talasemi klinik bulgu vermeyen sessiz taşıyıcılardan, anne karnında ölüme yol açan ağır kansızlık şeklinde çok değişken bulgularla seyreden kalıtsal bir kan hastalığıdır.

Alfa talasemi testi nasıl yapılır?

Talasemi teşhisi için kan testleri yapılır. Hastalığın anormal kırmızı kan hücrelerini gösteren bir kan sayımı ve bir kan örneği mikroskop altında incelenir. Hemoglobin elektroforezi adı verilen başka bir kan testi de yapılır.

Alfa talasemi taşıyıcısı evlenebilir mi?

Unutmayınız, talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için talasemi merkezlerine ve hastanelere başvurunuz.

Alfa talasemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?

Talasemi hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Et, balık gibi besinler düzenli miktarda tüketilmelidir. Talasemi hastalarında kemik kaybı görülebileceğinden kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Örneğin; süt ürünleri çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Talasemi hastalığı ne zaman belli olur?

Genellikle 1 yaştan sonra, hatta bazen 2-4 yaşlarında kansızlık ile kendini belli eder. Hastalığın şiddetli şekli olan ve düzenli kan nakli ihtiyacı olan formu, talasemi majör, genellikle daha erken bulgularını verir.

Alfa ve beta talasemi nedir?

Hemoglobin A'nın protein yapısında ise 2 adet alfa ve 2 adet beta zinciri mevcuttur. Bu zincirlerin üretimindeki azalmalar talasemiye neden olur. Alfa zincirindeki eksiklikler alfa, beta zincirindeki eksiklikler beta talasemi olarak isimlendirilir. Oluşan anormal hemoglobin molekülleri anemiye neden olurlar.

Akdeniz anemisi kan testinde çıkar mı?

Hastalığın kan bulguları demir eksikliği anemisine çok benzer ve yanlışlıkla demir tedavisi uygulanabilir. Gerçekte akdeniz anemisi taşıyıcılığında serum demiri normal veya yüksektir. Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır.

2 Akdeniz anemisi taşıyıcısı evlenebilir mi?

Dr. Şeker, Akdeniz anemisi olan anne ve babaların doğan çocuklarının doğumdan itibaren takip edilmesi gerektiğini kaydederek, "Akdeniz anemisi hastaları evlenebilir ama çocuğun doğumdan sonra iyi takip edilmesi, taşıyıcı olup olmamasına bakılması, hastalık olup olmadığının kesinlikle saptanması gerekir.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlar nasıl beslenmeli?

Hem-demir bakımından zengin yiyeceklere bakacak olursak : et, balık, bazı kümes hayvanları ve hindi diyebiliriz. Bu yiyeceklerin tüketimini sınırlamak gerekir. Bununla birlikte et tercihimizi, kırmızı et yerine bitkisel proteinler ve beyaz etten yana yapmalıyız.

Talasemi kaç yaşında ortaya çıkar?

Hastalığın en ciddi formu olan beta talasemi, bebek 6 ayını doldurduktan sonra ortaya çıkar ve organların hasar görmesine yol açabilir.

Hemoglobin elektroforezi kaç olmalı?

Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); %95-98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3. hemoglobin F (HbF; fetal hemoglobin); % 0.8-2.

Akdeniz anemisi hangi tahlille belli olur?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse %25 oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

2 taşıyıcı evlenirse ne olur?

İki taşıyıcının evlenmesi sonucunda her bir çocuk için %25 oranında hastalıklı doğma, %50 taşıyıcı olma ve %25 normal doğma ihtimali vardır. Özellikle akraba evliliklerinde hastalıklı çocuk doğma riski yüksektir, bu kişilerin evlilik öncesi gereken tetkikleri yaptırmaları çok önemlidir.