Kazf haddi ne demek?

İçindekiler:

  1. Kazf haddi ne demek?
  2. Zina iftirasında bulunmak ne demek?
  3. Islam hukukunda KAZF nedir?
  4. Iftira davası nedir?
  5. Ukubata ne demek?
  6. Lian erkekten hangi cezayı düşürür?
  7. Veledi Mülaane ne demek?
  8. Bir insana iftira atmanın cezası nedir?
  9. Ukubat kaç kısma ayrılır?
  10. Muamelat ne demek örnek?
  11. Lian yemini ne demek?
  12. Mulaane ne demek?
  13. İftira yüz kızartıcı suç müdür?

Kazf haddi ne demek?

Sözlükte "herhangi bir şeyi atmak" anlamına gelen kazf fıkıhta haddi gerektiren belirli suçlardan birinin adı olup "muhsan olan bir kimseye zina ithamında bulunmak veya nesebini reddetmek" şeklinde tanımlanır.

Zina iftirasında bulunmak ne demek?

1. "Kazif", sözlükte atmak demektir. Burada bununla bir kimseyi ayıplamak sadedinde ona zina isnadında bulunmak / zina iftirası atmak anlamında kullanılmaktadır. Bu ifademiz zina suçuna şahitlik etmeyi dışarıda bırakmakta olup bunu yapan kimseye -sayısı dördün altında kalmadığı sürece- had cezası gerekmez.

Islam hukukunda KAZF nedir?

Kazf, bir kişiye onun zina ettiği isnadında bulunmak veya kişinin nesebini inkâr etmektir. Kur'an'da yer alan suçlardan biri olan kazf, çalışmamızda İslam ve Osmanlı ceza hukuku bakımından ayrıntılı olarak ele alınmaya çalışılmıştır.

Iftira davası nedir?

İftira suçu, cezası bir kişinin yapmadığı eylemler için yapılmış gibi gösterilmesidir. İftiraya uğrayan tarafın, haksız bir eylemi gerçekleştirmemesi ancak bu eylemi gerçekleştirmiş gibi şikayet edilmesi gerekir. İftira suçundan dava açılması için suç unsurlarının meydana gelmesi gerekir.

Ukubata ne demek?

Şeriata göre kabul edilen suç ve fiiller karşısında verilen cezalara ukubat denmektedir. Daha doğrusu verilecek olan cezalar bütünü şeklinde ifade etmek mümkün. Bu bağlamda şeriatın ceza hukuku şeklinde ifade edilebilir.

Lian erkekten hangi cezayı düşürür?

[Koca tarafından karısıyla zina ettiği söylenilen] erkek önce davranarak kocaya kazif haddi uygulanmasını istese kocanın yapacağı lian -iki görüşten tercihe şayan olanına göre- had cezasını düşürmek içindir.

Veledi Mülaane ne demek?

Bu şekil yerine getirildikten sonra yargıç nikah akdini fesheder ve çocuğun nesebi ana tarafından sabit, fa- kat baba tarafından meçhul kabul edilir. Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir.

Bir insana iftira atmanın cezası nedir?

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

Ukubat kaç kısma ayrılır?

4- Ukûbât yani Had denilen cezalar olup, başlıca altı kısma ayrılmaktadır: Kısâs, sarhoşluk, sirkat, zina, kazf, riddet, yani mürted olmak cezalarıdır. Cezalar günahı takip ettiği için Ukûbât denir.

Muamelat ne demek örnek?

Muamelat Sözlük Anlamı Muamelat kelimesinin sözlük anlamı işler ve eylemlerdir. Örnek Cümleler: 1- Bu iş yerinde çalışanlar bu muamelatı hiç mi hiç hak etmediler. 2- Bana gösterdikleri muamelattan ziyadesiyle memnun ve müteşekkirim.

Lian yemini ne demek?

Fıkıh terimi olarak liân, karısının zina ettiğini veya doğan / doğacak çocuğun zina ürünü olduğunu iddia eden kocanın hâkim huzurunda bunu yeminle teyit etmesi, kadının da kocasının yalan söylediğine ve kendisinin mâsum olduğuna aynı tarzda yemin etmesidir. ... Bu durumda kocaya kazf cezası verilmez.

Mulaane ne demek?

Liân ve eş anlamlısı mulâane, La'n kökünden "La.a.ne"nin mastarı; Allah'ın rahmetinden kovulma ve uzaklaştırılma; kocanın karısını zina ile suçlaması ve bunu dört şahitle ispat edememesi halinde, hâkim önünde özel şekilde ve karşılıklı olarak yeminleşme anlamında bir İslâm hukuku terimi.

İftira yüz kızartıcı suç müdür?

3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır.İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz. 4-)İftira suçu, doğrudan kastla irtikap edilebilir.