Alabanda iskele ne demek?

İçindekiler:

  1. Alabanda iskele ne demek?
  2. Alabanda ne denir?
  3. Tum yelkenler fora ne demek?
  4. Iskele tornistan ne demek?
  5. Heyamolla ne demek?
  6. Dümen nerede olur?
  7. Iskele sancak geminin neresidir?
  8. Gemiler Fora ne demek?
  9. Yelkenleri indirmek ne demek?
  10. Tornistan nedir Denizcilik?
  11. Argoda tornistan ne demek?
  12. Heyamola nereden gelir?
  13. Eyyam ne anlama gelir?
  14. Geminin sancak kısmı neresi?

Alabanda iskele ne demek?

Genel ve sıklıkla kullanılan bir gemi dümen komutu da alabanda komutudur. İskele alabanda sözü de dümeni sola doğru tam bir şekilde sonuna kadar çevirmektir. Sancak alabanda ise gemi dümenini sağa doğru sonuna kadar çevirmektir.

Alabanda ne denir?

Denizcilikte, dümenin 35. dereceye kadar basılması alabanda olarak anılır. Alabanda, denizcilikte yeke ucunun bordanın iç kısmını gösterecek kadar çevrilmesine verilen isimdir. Dümenin basılması ise o yöne doğru kesin ve kararlı şekilde çevrilmesi anlamındadır. ...

Tum yelkenler fora ne demek?

Esasında bir denizcilik terimi olan Yelkenler fora kelimesi, yelkenli gemilerde kullanılır ve bu kelimenin anlamı "yelkenleri aç" demektir. Bu sayede yelkenlinin esen rüzgardan yararlanarak su üzerinde hareketinin sağlanması hedeflenir.

Iskele tornistan ne demek?

Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. ... Örneğin iki pervaneli bir geminin pruvasından (ön) çarpışma riski olan bir cisim görünüyorsa kaptan makine dairesine "tam tornistan" emrini verir. Böylece dönülecek yöndeki pervane tam geriye doğru tur atmaya başlar, diğer pervane ise normal şekilde döner.

Heyamolla ne demek?

hey a mola) Eskiden denizcilerin yelken açarken, kürek veya gemi demirini çekerken gayrete gelmek ve el birliğini sağlamak için hep bir ağızdan yüksek sesle ve belli bir makamla söyledikleri söz [Zamanla ağır bir şeyi hep birlikte kaldıran, ortak bir iş yapan kimseler tarafından da kullanılır olmuştur]: Topçularını ...

Dümen nerede olur?

Dümen (rudder), genellikle kuyruğun art kenarına yerleştirilir. Pilot sol pedala bastığında dümen sola döner ve dümen üzerinde bir yüksek basınç bölgesi oluşur.

Iskele sancak geminin neresidir?

Geminin burun (Puruva) kısmına göre geminin sağ tarafına verilen isim tıpkı İskele teriminde ki gibi, Gemi içi yön ve Uluslararası Çatışmayı Önleme kuralları gereğince geminin gittiği yönün kesin olarak belli olmasından dolayı sadece geminin sağ tarafını belirtmek için kullanılır.

Gemiler Fora ne demek?

denizcilik "Aç, açıl" anlamına gelen ve yelken açtırmak için söylenen bir komut. Gemiye yan arkadan gelen rüzgarla çıkacağız, "demir al! bütün yelkenler fora!"

Yelkenleri indirmek ne demek?

direnmekten vazgeçip karşısındakinin dediğini benimsemek, kabul etmek.

Tornistan nedir Denizcilik?

Geminin pervanesini ters yönde çevirme. Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. Türkçeye en geç 19. yüzyılda İngilizce turn astern (geriye doğru dönüş) kavramından geçmiştir. Genellikle acil durumlarda kullanılan ve küçük bir çapta çabucak dönme sağlayan bir manevradır.

Argoda tornistan ne demek?

Gemi için pervaneyi ters yönde çevirerek geri geri gitme. (halk dilinde) Ters yüz etme. (mecazi) Söz ya da düşüncesinden geri dönme. (argo) Döneklik etme, cayma.

Heyamola nereden gelir?

Heyamola kelimesi Rumca kökenlidir. - Balıkçılara da sokuluyorlardı, ağlara var güçleriyle asılıyorlardı heyamolalarla.

Eyyam ne anlama gelir?

Çokluk anlamında kullanılan eyyam kelimesinin gününü gün eden kimse anlamı da vardır. Kelimenin bir diğer anlamı da kendi çıkarı uğruna güçlü olanları veyahut baskın olan düşünceyi destekleyen kimsedir.

Geminin sancak kısmı neresi?

Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.