Gazelin son beyti nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Gazelin son beyti nasıl anlaşılır?
  2. Kasidenin son beyti nedir?
  3. Zül metali ne demek?
  4. Matla beyti nasıl anlaşılır?
  5. Zatül metali gazel nedir?
  6. Redd i matla ne demek?

Gazelin son beyti nasıl anlaşılır?

Bir gazel genellikle şairin adının geçtiği beyitle biter. Gazellerde şairin adının geçtiği beyte makta beyti ya da taç beyti denir. Genelde mahlasın geçtiği beyti görünce bizler gazelin makta beytine gelindiğini anlarız.

Kasidenin son beyti nedir?

Kasidenin ilk beyitine matla beyit, son beyitine makta beyit denir. Şâir kasidesi içinde matlayı tekrar ederse tecdid-i matla denir. Matlayı birden çok tekrar ederse bu zat-ül metali veya zül metalidir. ... Kasidenin en güzel beyiti beyt-ül kasid olarak isimlendirilir.

Zül metali ne demek?

Beyit sayısı 5 -12 arasında değişir. On iki beyitten fazla olan gazellere müzeyyel veya mutavvel ( uzatılmış ) gazel denir. ... Gazelde birden fazla musarra beyit bulunabilir. Böyle gazellere zülmetali (matlaları olan) adı verilir.

Matla beyti nasıl anlaşılır?

Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. ... Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur. Diğer beyitlerin ikinci mısrası matla beyitiyle kafiyeli olmak zorunda değildir. Matlanın kafiyesi genellikle tam veya zengindir.

Zatül metali gazel nedir?

Bir gazelde birden fazla matla beyti varsa, bu tür gazellere zü'l-metâli ya da zâtü'l-metâli; gazelin en güzel beytine de şâh beyt, şeh beyt ya da beytü'l-gazel denir.

Redd i matla ne demek?

Redd-i matla, gazelin ilk beyti olan matla beytindeki mısralardan birinin gazelin son beyti olan makta beytinin ikinci mısraında tekrar- lanması suretiyle yapılır.