Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?

İçindekiler:

  1. Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?
  2. Gökkuşağı kelimesi büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  3. Dudak uyumu ne demek?
  4. Önlük Artlik uyumu ne demek?
  5. Ünlü Yuvarlaklaşması ne demektir?
  6. Kavram hangi ses olayı?

Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?

Aynı şekilde eğer bir kelimenin ilk hecesine yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) bulunuyorsa, bir sonraki hece aynı şekilde yuvarlak (u, ü,) ya da düz-geniş (a, e) ile bitmek zorundadır. Bu konuya uyan kelimeler için ise küçük ünlü uyumu denmektedir.

Gökkuşağı kelimesi büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Gazete,gökkuşağı,kemancı ve hanımeli kelimeleri büyük ünlü uyumuna uymaz.

Dudak uyumu ne demek?

Dudak uyumu; kelimenin ilk hecesinde düz bir ünlü varsa sonraki hecelerde de düz, yuvarlak ünlü varsa sonraki hecelerde dar-yuvarlak veya düz-geniş ünlülerin bulunmasıdır. Yani bir kelimede ünlülerin düzlük yuvarlaklık bakımından birbirine uymasıdır.

Önlük Artlik uyumu ne demek?

Literatürde büyük ünlü uyumu, kalınlık-incelik uyumu, dil uyumu gibi terimlerle de karşılanan önlük-artlık uyumuna göre, Türkçe kelimelerin ilk hecesinde ön ünlü (/e/, /i/, /ö/. /ü/) varsa sonraki hecelerde yine bir ön ünlü (/e/, /i/, /ö/, /ü/); ilk hecede art ünlü (/a/, /ı/, /o/, /u/) varsa sonrakilerde de art ünlü (/ ...

Ünlü Yuvarlaklaşması ne demektir?

ünlü yuvarlaklaşması Kelimede ön ve iç ses durumundaki düz ünlülerin çeşitli fonetik etkenlerle yuvarlak sıraya geçmeleri: bebek > böbek, cep > cöp, çez- > çöz-, çeşme > çöşme, ek- > ök-, çekürge > çökürge, delük > dölük «delik», devlet > dövlet, sakal > sokal vb.

Kavram hangi ses olayı?

Cevap:Kavram sözcüğünde herhangi bir ses olayı yoktur. ❣Kavram sözcüğünün yapısını inceleyelim: İsimdir. Kavramak fiilinden türemiş bir kelimedir.