Kinaye ne demek tir?

İçindekiler:

  1. Kinaye ne demek tir?
  2. Tevriye ne anlama gelir?
  3. Tariz ne demek TDK?
  4. Edebiyatta teşhis ne demek?
  5. Eğretileme ne demek sözlük anlamı?
  6. Pelesenk ne anlama gelir?
  7. Çağrışım ne anlama gelir?
  8. Çağrışım ne demek örnek?
  9. Paragrafta çağrışım ne demek?

Kinaye ne demek tir?

Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir. Kinayeli bir ifadede sözün gerçek anlamı da kasdedilmiş olabilir.

Tevriye ne anlama gelir?

Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.

Tariz ne demek TDK?

a. (ta:ri:zi) esk. Kapalı bir biçimde, dolaylı olarak söz söyleme, taşlama: “Bununla beraber sitemleri ve tarizleri onunkilerden çok daha ince ve nezihtir.” -İ.

Edebiyatta teşhis ne demek?

Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.

Eğretileme ne demek sözlük anlamı?

Eğretileme (Osmanlıca: istiare) bir sözcüğün alışılmış anlamı dışında kalan bir anlamda kullanılmasıdır. Bu yazın sanatı üç yolda tanımlanır: Bir sözcüğün -benzetme ilgisiyle- başka bir sözcük yerine kullanılması. Benzetme, ayırtılı değişmece.

Pelesenk ne anlama gelir?

Pelesenk, reçinesi de olan bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan çıkarılan reçine yapışkandır. Bu nedenle diline pelesenk etmek deyimi, bir kelime ya da cümlenin dile yapışması anlamına gelir. Dilimize Arapçadan geçmiştir.

Çağrışım ne anlama gelir?

Çağrışım, “bir düşünce, görüntü vb.nin bir başkasını hatırlatması” ya da “davranışlar, düşünceler ve kavramlar arasında yer ve zaman birliğinin etkisiyle kurulan bağlantılar sonucu, bilinç alanına bunlardan birisi girdiğinde ötekini de bilince çekmesi olayı“dır.

Çağrışım ne demek örnek?

1. Bir düşünce, görüntü vb.nin bir başkasını hatırlatması: “Doğru düşünmek çağrışımların rastgele gidişine karşı koymaktır.” -N.

Paragrafta çağrışım ne demek?

Çağrışım, bir nesnenin bir başka nesneyi ya da olayı hatırlatmasıdır. Benzer şekilde Çağrısımsal Anlatımlarda söylenilenler okuyanın zihninde bir başka düşüncenin, duygunun, olayın, nesnenin ya da bir kişinin canlanmasına neden olan anlatım türüdür.