Osmanlıca iş ar ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıca iş ar ne demek?
  2. Işar ne demektir?
  3. Işar eylemek ne demek?
  4. Işar ne demek TDK?
  5. Işarı ahir ne demek?
  6. İsra nedir?
  7. Isar ne demek Osmanlıca?
  8. Osmanlica ahir ne demek?
  9. Hem evvel hem ahir ne demek?
  10. İsrâ suresinde ne anlatılıyor kısa?
  11. İsrâ olayı hangi ayette geçiyor?
  12. Osmanlıca îsâr ne demek?
  13. Arapça isar ne demek?

Osmanlıca iş ar ne demek?

Kendisi muhtaç olduğu halde başkasına nimet vermek, cömertlik, ikrâm. İhtiyar etmek. Yumuşatmak.

Işar ne demektir?

İsra; geçmek, gitmek, geceleyin yürümek anlamındaki "s-r-y" kökünden gelir. İsra'nın sözlük manası “gece yürütmek” demektir. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Miraç mucizesi sırasında Mekke'den Kudüs'e gitme hadisesine İsra denir.

Işar eylemek ne demek?

Sözlükte "bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme" mânasına gelen îsâr ahlâk terimi olarak "bir kimsenin, kendisi ihtiyaç içinde bulunsa bile sahip olduğu imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanması, başkasının yararı için fedakârlıkta bulunması" demektir.

Işar ne demek TDK?

1. İkram etme, ağırlama. 2. Esirgemeden, kendinden çok başkalarının menfaatini düşünerek fedâkârlıkla verme: Biz teni cânı onun yolunda îsâr etmişiz (Eşrefoğlu Rûmî).

Işarı ahir ne demek?

Ahirete ait iş, ibâdet.

İsra nedir?

Dilimize Arapçadan geçen İsra isminin sözlük anlamı yolculuk yapan, ayak basan ve yürüyendir. Bu kelimeden türetilmiş olan İsrail ise gece yürüyen, geceleri seyahat eden anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'in 17. suresi olan İsra Suresi, toplam 111 ayetten oluşur.

Isar ne demek Osmanlıca?

isar / îsâr Kendisi muhtaç olduğu halde başkasına nimet vermek, cömertlik, ikrâm. İhtiyar etmek. Yumuşatmak. Dökmek, serpmek.

Osmanlica ahir ne demek?

ahir / ahîr / âhir / آخر / اٰخِرْ Hitam bulan. Sonra gelen. Son. Sonraki.

Hem evvel hem ahir ne demek?

"İlk", varlığın (vücûd) ve dolayısıyla zamanın geriye doğru, "son" ise ileriye doğru uzanmasıdır. Bu kavramlar Allah'a nisbet edildiğinde evvel "varlığının başlangıcı olmayan" yani "ezelî olan", âhir de "varlığının sonu olmayan" yani "ebedî" mânasına gelir. ... Zamanın dışında olması itibariyle hem evvel hem de âhirdir.

İsrâ suresinde ne anlatılıyor kısa?

Sûre, adını ilk âyetin konusu olan “İsrâ” olayından almıştır. “Geceleyin yürütmek” anlamına gelen “İsrâ”, Mîrac yolculuğunda, Hz. Peygamberin bir gece, Mekke'den Kudüs'e götürülmesini ifade eder. Sûrenin diğer bir adı da “Benî İsrâil Sûresi”dir.

İsrâ olayı hangi ayette geçiyor?

26,32,33 ve 57. âyetler ile 73-80. âyetler Medine döneminde, diğerleri Mekke döneminde inmiştir. ... Sûre, adını ilk âyetin konusu olan “İsrâ” olayından almıştır. “Geceleyin yürütmek” anlamına gelen “İsrâ”, Mîrac yolculuğunda, Hz. Peygamberin bir gece, Mekke'den Kudüs'e götürülmesini ifade eder.

Osmanlıca îsâr ne demek?

isar / îsâr Kendisi muhtaç olduğu halde başkasına nimet vermek, cömertlik, ikrâm. İhtiyar etmek. Yumuşatmak. Dökmek, serpmek.

Arapça isar ne demek?

Şemsettin Sami, Kâmûs-i Türkî'de: Îsâr'ın: 1- İkram, i'zâz (ağırlama, ikramda bulunma, saygı gösterme); 2- İhtiyar, intihab (tercih etme, seçme) anlamında olduğunu kaydettikten sonra: "Kullanılmakta olan sözlüklerimizde, cömertçe verme anlamı veriliyorsa da Arapça'da böyle bir anlamı olduğuna bir yerde rastlayamadık" ...