Fıkıh ilminin ana konuları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Fıkıh ilminin ana konuları nelerdir?
  2. Içtihat kapısının kapanması ne demek?
  3. Içtihat ne demektir içtihada niçin ihtiyaç vardır?
  4. Müctehidde bulunması gereken şartlar nelerdir?
  5. Niçin içtihada ihtiyaç vardır?
  6. Içtihat kapısını kim kapattı?
  7. Icma nedir dini?
  8. Muhattıe ne demek?
  9. Istinbat etmek ne demek?
  10. Naslardan hüküm çıkarma iş ve işlemine ne denir?
  11. Içtihad içtihadı Nakzetmez ne demek?
  12. Yargıtay içtihadı birleştirme kararı ne demek?
  13. Içtihat nedir islam ansiklopedisi?
  14. Kıyas ne anlama gelir?
  15. Kıyas maal Farık ne demek?
  16. Kıyas mantığı nedir?
  17. Kıyas yoluyla uygulama nedir?
  18. Kıyas kural olarak serbest midir?
  19. Kanun gerekçesi bağlayıcı mıdır?

Fıkıh ilminin ana konuları nelerdir?

Fıkıh İlmi Genelde Dört Ana Bölümden Oluşur;

  • 1.Bölüm: Namaz, oruç, zekat, hac ve cihad gibi ibâdetlerle ilgili konuları ...
  • Bölüm: Evlenme, boşanma, mehir, nafaka, iddet, süt kardeşliği ve mahremler gibi aile hukuku ile ilgili konuları içerir.

Içtihat kapısının kapanması ne demek?

İslam dünyası 12. yüzyılda ekonomik çöküntü ve siyasi anarşiye sürüklenince, bir de din tartışmaları olmasın diye "içtihat kapısı kapandı" (yasaklandı!) denildi; ağır bir tutuculuk oluştu. ... Böylece, o çağlardaki ataerkil toplum yapısının ürünü olan yorum ve âdetler zamanla din kuralı zannedildi.

Içtihat ne demektir içtihada niçin ihtiyaç vardır?

İctihad sözlükte "zor ve meşakkatli bir işi gerçekleştirme uğrunda kişinin olanca gayreti göstermesi", fıkıh ilminde ise "fakihin şer'î-amelî bir meselenin hükmünü ilgili delillerden çıkarabilmek için olanca gayreti sarfetmesi" anlamına gelir.

Müctehidde bulunması gereken şartlar nelerdir?

Genel anlamda Şafiî usûlcülere göre müctehid olan kişinin taşıması gereken şartlar şunlardır: Müctehid öncellikli olarak akıllı, baliğ ve adaletli olmalıdır. Ayrıca, kitabı, sünneti, icma ve ihtilafları, kıyası, Arap dilini, usûli'l-fıkhı, kelamı ve ictihad alanını ilgilendiren bütün ilim dallarını da bilmelidir.

Niçin içtihada ihtiyaç vardır?

İslam dininde içtihat dinde bulunan açıkları kapatmak için kullanılır. Kur'an'da geçmeyen olaylar karşısında içtihat yapan ilim sahibi kişi, yeni kurallar koyarak dine uygun kararlar verir, uygulamaya geçirir.

Içtihat kapısını kim kapattı?

Gazali 13. yy'da İslam'da İÇTİHAT KAPISINI kapadı – Prof. Dr.

Icma nedir dini?

İcmâ İslam hukukuna göre, herhangi bir çağ veya dönemde yaşamış İslam bilgini ve müctehidlerin kitap (Kur'an), Sünnet ve bazı mezheplere göre kıyasın delillerine dayanarak, şeriatın (İslami hükümlerin) konuları hakkında hüküm vermeleri veya benzer diğer hükümler arasında birleşmeleridir.

Muhattıe ne demek?

Muhattıe ise aynı konuda birden fazla doğru olmayacağından hareketle, farklı gö- rüşlerden sadece birisinin doğru, diğerlerinin hatalı olacağı fikrini benimseyenleri ifade etmek için kullanılan bir usul terimidir.

Istinbat etmek ne demek?

Kur'ân-ı kerîmde ve hadîs-i şerîflerde açıkça bildirilmemiş hükümleri, bilgileri, açıkça bildirilenlere benzeterek, meydana çıkarmak.

Naslardan hüküm çıkarma iş ve işlemine ne denir?

Naslardan hüküm çıkarma anlamında fıkıh usulü terimi. Sözlükte “araştırmak, peşine düşmek, sonuca varmak” gibi mânalara gelen istinbât fıkıh usulü terimi olarak “ictihad ve kavrayış yoluyla naslardan hüküm çıkarmak” demektir.

Içtihad içtihadı Nakzetmez ne demek?

Bir müçtehidin ulaştığı sonuç ile aynı düzeydeki bir başka müçtehidin ulaştığı sonucun birinin diğerine bir üstünlüğünden bahsedilemeyeceği için “içtihat içtihadı nakz etmez” ifadesi genel geçer bir ilke olarak yaygınlık kazanmıştır.

Yargıtay içtihadı birleştirme kararı ne demek?

İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul'da verir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden ayrı olarak daireler arasında içtihat uyuşmazlığına konu olmaz. Ancak, Anayasa Mahkemesi içtihatları zamanla değişebilir.

Içtihat nedir islam ansiklopedisi?

Sözlükte “çaba göstermek, bütün gücünü kullanmak, ısrarlı olmak, zahmet çekmek” anlamındaki cehd kökünden türeyen ictihâd “bir konuda elden gelen çabayı sarfetmek, bir şeyi elde edebilmek için olanca gücü harcamak” demektir.

Kıyas ne anlama gelir?

Kıyas (Arap: قياس), analoji, bir İslâm hukuku terimi, fıkhın dördüncü kaynağı. Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.

Kıyas maal Farık ne demek?

Birbirine benzemiyen şeyler arasında yapılan kıyas. Yani, doğru olmayan ve hakikata uymayan mukayese. Birbirine benzemiyen şeyler arasında yapılan kıyas.

Kıyas mantığı nedir?

Geçerli bir çıkarım tümdengelim yöntemi ile yapılır. Zaten mantığın ilgilendiği akıl yürütme biçimi de tümdengelimdir. Kıyas, verilen en az iki önermeden, aklın zorunlu olarak bir sonuç çıkarması işlemidir. Kıyasta verilen önermelere öncül, bu önermelerden zorunlu olarak çıkan önermeye ise sonuç adı verilir.

Kıyas yoluyla uygulama nedir?

Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanmasına denir.

Kıyas kural olarak serbest midir?

TCK m. 2 III'e göre: “Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz”.

Kanun gerekçesi bağlayıcı mıdır?

Temel olarak teamüli hukuk (common law) dizgesine dayalı olan İngiliz-Amerika hukukunda mahkeme kararlarının gerekçesi kimi durumlarda bağlayıcı olmasına karşın, Kıta Avrupası yazılı hukuk dizgesine sahip olan Türkiye'de mahkeme kararlarının gerekçesinin bağlayıcılığı kabul edilemez.