Feragat ne demek feragat?

İçindekiler:

  1. Feragat ne demek feragat?
  2. Feragat ne demek Osmanlıca?
  3. Feragat Nedeni ne demek?
  4. Feragat mı feragat mı?
  5. Feragat halinde mahkeme ne karar verir?
  6. Feragat şartları nelerdir?
  7. Feragat geri alınabilir mi?

Feragat ne demek feragat?

Herhangi bir şeyden kendi arzusu ile vazgeçmeye feragat adı verilir. Hukuki bir terim olarak bir kişinin tek taraflı beyanı ile meydana gelmiş ya da meydana gelebilecek bir hak ya da haklarından vazgeçmesidir.

Feragat ne demek Osmanlıca?

feragat / ferâgat Tok gözlülük. Hakkından vaz geçmek, bir şey istememek. Şahsî dâvasından vaz geçmek.

Feragat Nedeni ne demek?

Feragat davacının açtığı davadaki talebinin sonucundan tamamen ya da kısmi olarak vazgeçmesidir. Davacı vazgeçmeye yönelik olan irade beyanını anlaşılır şekilde açık, kesin, geri dönülemez şekilde yansıtmalı ve tek taraflı olarak kullanması gerekmektedir.

Feragat mı feragat mı?

Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı 'feragat'tir.

Feragat halinde mahkeme ne karar verir?

Davadan feragat, HMK'nun 311. maddesi gereğince kesin hüküm sonuçlarını doğurur ve karşı tarafın kabulüne de bağlı değildir. Karar kesinleşinceye kadar her aşamada feragat mümkündür. Bu durum karşısında karar ortada durdukça mahkemenin davayı yeniden ele alıp feragat nedeniyle bir karar vermesi mümkün değildir.

Feragat şartları nelerdir?

Feragat beyanı kayıtsız şartsız olmalıdır. Feragat kesin hüküm gibi sonuç doğuracaktır. Yalnızca usule aykırılık ve (davacının) irade bozukluğu bulunduğu iddiası ile, feragatin iptali istenebilir. Hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada feragat işlemi yapılabilir.

Feragat geri alınabilir mi?

Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragate bağlı olarak verilen karar kesinleştikten sonra kural olarak aynı konuda yeniden dava açılamaz.