Gümüşhane'de Alevi var mı?

İçindekiler:

  1. Gümüşhane'de Alevi var mı?
  2. Gümüşhane Şiran hangi Türk boyu?
  3. Şiran da kaç köy var?
  4. Şiran eskiden nereye bağlıydı?
  5. Şiran nereye yakın?
  6. Gümüşhane Hangi ilden ayrıldı?

Gümüşhane'de Alevi var mı?

Gümüşhane bilinenin aksine fazlaca Alevi yerleşimine sahiptir. Doğu Karadeniz'de ki diğer illerin toplamından daha fazla Alevi nüfusu vardır. Türk Alevi nüfusu içerisinde Türkmen Alevi ve Çepni Alevileri yer almaktadır.

Gümüşhane Şiran hangi Türk boyu?

Çepniler 24 Oğuz boyundan biri olup Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. 13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır.

Şiran da kaç köy var?

Şiran Kazası'nda, merkez ile birlikte 62 köy bulunmaktadır.

Şiran eskiden nereye bağlıydı?

1865 yılında yapılan Vilayet teşkilatlanmasında tekrar Gümüşhane Sancağına bağlandı. 93 harbinden sonra, 1879 senesinde yine Gümüşhane Sancağından ayrılan Şiran ve Kelkit Kazaları, Erzurum eyaletinde yeniden teşkil edilen Bayburt Sancağına bağlandı.

Şiran nereye yakın?

Gümüşhane ilçeleri içerisinde yer almakta olan Şiran, Gümüşhane ilinin en eski ilçeleri arasında bulunmaktadır. İlçe merkezinde Uluşiran köyünde iken 1800'lü yıllarda bugünkü ilçe merkezine taşınmasına karar verilmiştir.

Gümüşhane Hangi ilden ayrıldı?

Tanzimat'ın ilk yıllarında Osmanlı İmparatorluğunun batıdan ilham alarak idari yapıda yapmış olduğu değişikliğe binaen Gümüşhane Erzurum'dan ayrılarak Trabzon Eyaleti'nin bir livası olmuştur.