Şeker hastalığı yaralarına ne iyi gelir?

İçindekiler:

  1. Şeker hastalığı yaralarına ne iyi gelir?
  2. Diyabetik ayak yarası nasıl anlaşılır?
  3. Şeker ayağa vurursa ne olur?
  4. Diyabetik ayak yarası nasıl başlar?
  5. Şeker hastalığı neden ayaklara vurur?
  6. Bacak hangi durumlarda kesilir?
  7. Şeker bacağa nasıl vurur?
  8. Şeker hastaların yaraları neden geç iyileşir?

Şeker hastalığı yaralarına ne iyi gelir?

Çeşitli yaralar yanında diyabet hastalarının yaraları için de kullanılan bazı özel cihaz ve tedaviler bulunmaktadır: Negatif basınçlı yara tedavisi, hiperbarik oksijen tedavisi, larva tedavisi, kök hücre, ozon tedavisi, lazer, ışık, elektrik tedavileri vs. gibi.

Diyabetik ayak yarası nasıl anlaşılır?

Diyabetli hastalarda ayaklarda yanma, uyuşukluk, his kaybı, ayakta terleme kaybı ve kuruluk, topuk çatlaması gibi bulgular varsa nöropati ve vaskülopatiden şüphelenilmeli ve diyabetik ayak yarası gelişmeden gerekli önlemler alınmalıdır.

Şeker ayağa vurursa ne olur?

Diyabetik ayak şeker hastalığının uzun sürmesine ya da kan şekerinin kontrol altına alınamamasına bağlı olarak ayakta kronik yara gelişmesidir. Diyabet hastalığı kılcal damarları etkileyerek nöropatiye yani sinirlerde enflamasyona ya da vaskülopatiye yani damarlarda enflamasyona sebep olur.

Diyabetik ayak yarası nasıl başlar?

Kuru ayaklarda daha sık olarak topuk çatlaması gelişir. Gelişen bu çatlaklardan giren mikroplar, kan akımı bozulmuş ayaklarda daha kolay ve daha ciddi enfeksiyonlar oluştururlar. Böylece diyabetik ayak enfeksiyonları başlar. Ayrıca ayakta oluşan terleme de yara gelişimine yatkınlık oluşturur.

Şeker hastalığı neden ayaklara vurur?

Diyabet hastalarının ayakları kuru olma eğilimindedir. Kuru ayaklarda daha sık olarak topuk çatlaması gelişir. Gelişen bu çatlaklardan giren mikroplar, kan akımı bozulmuş ayaklarda daha kolay ve daha ciddi enfeksiyonlar oluştururlar. Böylece diyabetik ayak enfeksiyonları başlar.

Bacak hangi durumlarda kesilir?

Eğer bir uzuv tamamen canlılığını yitirmiş yani kangrene olmuş ise ya da dokularının büyük kısmı geri dönüşsüz biçimde canlılığını yitirmiş ise ampüte edilmesi gerekir. Canlılığını yitirmiş dokulara kan taşınamaz. Bu durumda besin, oksijen ve vücudu mikroplardan koruyacak akyuvarlar da bu dokuya ulaşamaz.

Şeker bacağa nasıl vurur?

Diyabetik nöropati; şeker hastalığının yol açtığı sinir hasarıdır. Zaman içinde kontrol altında tutulmayan kan şekeri, vücuttaki sinir hücrelerinde tahribata yol açar. Genel belirtileri; ayaklarda ve bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve daha sonra ortaya çıkan ağrıdır.

Şeker hastaların yaraları neden geç iyileşir?

Çünkü diyabet hastalığı sadece bir organı ya da bir doku grubunu olumsuz etkilemez. Neredeyse tüm vücutta komplike ve çoklu olumsuz etkilere neden olur. Bu negatiflikler neticesinde de yara iyileşmesi sekteye uğrar, uzun zaman alır ya da tamamen iyileşemez.