Hangi ayva çeşidi iyidir?

İçindekiler:

  1. Hangi ayva çeşidi iyidir?
  2. Limon ayvası nasıl?
  3. Eşme ayvası nasıl olur?
  4. En iyi ayva nerenin?
  5. Ekmek ayvası nasıl anlaşılır?
  6. Eşme ayvası ne zaman toplanır?
  7. Ayva ağacı ne zaman sulanır?
  8. Şeftali ağacı suyu sever mi?
  9. 1 dönümden ne kadar ayva çıkar?
  10. Ayva hangi bölgeye aittir?
  11. Ekmek Ayvasi en cok nerede?
  12. Ayva hangi ay toplanır?
  13. Ayvaya ne zaman ilaç atılır?
  14. Şeftali ne zaman sulanır?
  15. Şeftaliye hangi gübre verilir?

Hangi ayva çeşidi iyidir?

Tekkeş ayvası: İyi ve verimli bir çeşittir.

Limon ayvası nasıl?

Bazı bölgelerde renginden dolayı Limon ayvası olarak ta isimlendirilmektedir. Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca , bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Ağaçlar orta kuvvette bir gelişme gösterir ve meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Ekmek: Bu çeşidin aynı isimle söylenen birçok tipi mevcuttur.

Eşme ayvası nasıl olur?

Eşme Ayvası; Yetiştiriciliği son yıllarda Marmara bölgesinde yaygınlaşmıştır. Orta – iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Meyve eti gevrek sulu, mayhoş, boğucu değildir. Sofralık değeri yüksektir.

En iyi ayva nerenin?

Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir.

Ekmek ayvası nasıl anlaşılır?

Esas tipi teşkil eden Ekmek ayvaları sofra ve sanayide kullanıma uygundur. Meyveler; iri ve gösterişli, sap tarafı dar, karın kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur.

Eşme ayvası ne zaman toplanır?

Eylül sonlarında toplanır. Ağaçları orta kuvvette büyür, önce diktir, ağaçlar yaşlandıkça dallar sarkmaya başlar. Bütün bölgeler için tavsiye edilir. Şekil 7. Eşme ayvası.

Ayva ağacı ne zaman sulanır?

Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadoluda olduğu gibi, yazın sulanır. Sulama şartlara göre 15- 20 günde bir tekrarlanır. Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.

Şeftali ağacı suyu sever mi?

Şeftali ağacı, yetiştiği bölgenin iklimine göre su ihtiyacı duyar. Özellikle, ilk dikildiği zamanlarda bol sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Mayıs ayında şeftali ağacı sulamasının başlanması gerekmektedir. Ağustos ayında hasat yapılacağı için, bu aya kadar düzenli olarak sulamanın yapılması gerekmektedir.

1 dönümden ne kadar ayva çıkar?

Klasik ayvadan dönüme dikilen 40-50 ağaçtan 10 yıl sonra dönüme 5 ton alınırken, yeni bodur ayva sistemi ile dönüme dikilen 150 ayva fidesinden 3 sene içerisinde dönümde 5 ton ayva alınıyor” dedi.

Ayva hangi bölgeye aittir?

Ülkemizde ayva ağaçlarının en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesidir. İkinci sırada Ege Bölgesi ve üçüncü sırada Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Son olarak İç Anadolu Bölgesinde denize uzak yerlerde de yetiştirilebilmektedir. Sonbaharda Eylül ayında hasat edilmeye başlanır ve Ekim ayının sonuna kadar devam eder.

Ekmek Ayvasi en cok nerede?

Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir. Bu illerde üretilen ayva üretimi ülkedeki üretimin yarısından daha çoğunu karşılar.

Ayva hangi ay toplanır?

Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir.

Ayvaya ne zaman ilaç atılır?

İlk ilaçlama çiçek açmadan yapılmalı ve çiçek açtıktan sonra kullanılan preparatın etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon riski sona erinceye kadar ilaçlamalar tekrarlanır.

Şeftali ne zaman sulanır?

Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır.

Şeftaliye hangi gübre verilir?

K bakımından zengin ve / veya P bakımından fakir topraklarda 11-8-18 tipi gübre tercih edilmelidir.