Mitral Valve Prolapse MVP nedir?

İçindekiler:

  1. Mitral Valve Prolapse MVP nedir?
  2. Kalpte çöküntü ne demek?
  3. Valve mitral nedir?
  4. Kalp kapağı çökmesi nedir nedenleri?
  5. Mitral yetersizliği ne demek?
  6. Mitral yetmezlik neden olur?

Mitral Valve Prolapse MVP nedir?

Mitral valv prolapsusu (MVP) ise, mitral kapağın iki yaprakçığından birinin veya her ikisinin normalden daha kalın, gevşek ve yumuşak olması durumudur. Bazı hastalarda ise kapağın düz durmasını sağlayan iplikçikler (kordalar) normalden uzun olabilir.

Kalpte çöküntü ne demek?

Kalp kapakçığı çökmesi yani prolapsus doğuştan olan bir sorundur. Kalp kapakları çalışırken açılıp kapanır. Yani mitral kapağın bir ya da iki kapakçığının kalbin kasılması esnasında sol kulakçıpa doğru bombeleşmesi, kubbeleşmesi ya da çökmesine denmektedir.

Valve mitral nedir?

Bunlardan sol kulakçık ile sol karıncık arasındaki kapak mitral kapaktır. Mitral kapağın iki kapakçığı vardır. Kalp kasıldığında kanın sol kulakçığa geri dönmesini engellemek için mitral kapak kapanır. Kalp gevşediğinde ise temiz kanın sol kulakçıktan sol karıncığa geçmesi için kapak açılır.

Kalp kapağı çökmesi nedir nedenleri?

Kalp kapak yapısının bozularak işlev yapamaz hale gelmesi sonucu kalp kapak hastalığı oluşur. Kapakçıklarda hastalık iki şekilde gelişebilir, kapağın daralması ve/veya yetmezliği (geriye doğru kan kaçırması). Kapak hastalıklarının sebebi genetik, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi çok çeşitlidir.

Mitral yetersizliği ne demek?

Mitral kapak yetmezliği, Mitral kapaktaki sol ventrikülün kasılması ile birlikte tam kapanmaması açık kalması ve kanın geri kaçması durumudur. Kanın geri kaçma miktarına göre mitral kapak yetmezliği derecelendirilir. Artan dereceler mitral kapak yetmezliğinin önemli olduğunu göstermektedir.

Mitral yetmezlik neden olur?

Mitral yetmezlik, romatizmal kalp hastalığı, travmalar, kalp krizi, endokardit, mitral kapak prolapsusu, konjenital yani doğumsal nedenler gibi etkenlere bağlı olarak oluşur. Ancak romatizmal kalp hastalığının tek başına mitral kapak yetmezliğine yol açması, nadir rastlanan bir durumdur.