Muhasebe kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Muhasebe kavramı nedir?
  2. Muhasebe Temel Kavramları Nelerdir?
  3. Muhasebe süreklilik kavramı nedir?
  4. Muhasebe Özün önceliği kavramı nedir?
  5. Muhasebe nedir nasıl yapılır?
  6. Muhasebe nedir ne işe yarar?
  7. Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri nelerdir?
  8. Tarafsızlık ve belgelendirme kavramı nedir?
  9. Maliyet kavramı nedir?
  10. Temel mali tablolar nelerdir?
  11. Genel kabul görmüş denetim standartları nelerdir?
  12. Personele iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı ayrı gösterilmesi genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin hangisinde yer alır?
  13. Tarafsızlık ne anlama gelir?
  14. Muhasebede maliyet kavramı nedir?

Muhasebe kavramı nedir?

1. Muhasebenin Tanımı: Tüm kuruluşların mali nitelikteki işlemleri ve olayları para ile ifade edilmiş şekilde kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden ve sonuçlarını yorumlayan ve analiz eden bir bilim dalıdır. ... Basit anlamda muhasebe hesap tutma anlamına gelmektedir.

Muhasebe Temel Kavramları Nelerdir?

Muhasebenin temel kavramları şunlardır :
  • Sosyal Sorumluluk Kavramı,
  • Kişilik Kavramı,
  • İşletmenin Sürekliliği Kavramı,
  • Dönemsellik Kavramı,
  • Parayla Ölçülme Kavramı,
  • Maliyet Esası Kavramı,
  • Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı,
  • Tutarlılık Kavramı,
Daha fazla öğe...

Muhasebe süreklilik kavramı nedir?

İşletmenin Sürekliliği kavramı 1 Seri Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde şöyle tanımlanmıştır: "Bu kavram, işletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletme sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir.

Muhasebe Özün önceliği kavramı nedir?

Özün önceliği kavramı; finansal nitelikli işlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlemelerin yapılmasında, bu işlemlerin biçimlerinden önce finansal özellikleri ile işletme ve çevresi için ifade ettiği gerçeğin göz önüne alınması gerektiğini ifade etmektedir.

Muhasebe nedir nasıl yapılır?

Muhasebe; ticari faaliyette bulunan bir işletmenin tüm günlük finansal hareketlerini belgelemek, sınıflandırmak, kaydetmek, özetlemek ve raporlamak üzere sorumlu olan kişilere ya da kurumlara sunduğu sistemli bilgiler bütünüdür.

Muhasebe nedir ne işe yarar?

Çeşitli işletmelerin varlıklarını ve mali kaynaklarının hareketlerini kayıt altına alma, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi işlevler beraberinde takip eden kişilere muhasebeci denir.

Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri nelerdir?

  • GENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI.
  • 1- SOSYAL SORUMLULUK.
  • 2- KİŞİLİK KAVRAMI.
  • 3- İŞLETMENİN SÜREKLİLİĞİ KAVRAMI.
  • 4- DÖNEMSELLİK KAVRAMI.
  • 5- PARAYLA ÖLÇÜLME KAVRAMI.
  • 6- MALİYET ESASI KAVRAMI.
  • 7- TARAFSIZLIK VE BELGELENDİRME KAVRAMI.

Tarafsızlık ve belgelendirme kavramı nedir?

7. Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı : Bu kavram, muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade eder.

Maliyet kavramı nedir?

Maliyet, mal veya hizmetlerin elde edilmesi için katlanılan fedakarlıkların parasal tutarı olarak tanımlanabilir. Örneğin, malların üretimi için katlanılan fedakarlıkların toplamı üretim maliyetini oluşturur.

Temel mali tablolar nelerdir?

Mali Tablolar ve Mali Tabloların Amaçları ... Aynı tebliğ bilanço ve gelir tablosunu temel mali tablo olarak tanımlarken; nakit akış tablosu, kar dağıtım tablosu ve özkaynak değişim tablosunu ek (yardımcı) mali tablo olarak tanımlamıştır.

Genel kabul görmüş denetim standartları nelerdir?

Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları, denetçiye mesleki sorumluluğunu yerine getirmesinde yardımcı olan, ona denetim faaliyetlerinde ışık tutan genel ilkelerdir. ... Her denetçi bu standartlara uymakla yükümlüdür.

Personele iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı ayrı gösterilmesi genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin hangisinde yer alır?

8. Bilançonun dönen ve duran varlıklar grubunda yer alan alacaklar, menkul kıymetler, bağlı menkul kıymetler ve diğer ilgili hesaplardan ve yükümlülüklerden işletmenin sermaye ve yönelim bakımından ilişkili bulunduğu ortaklara, personele, iştiraklere ve bağlı ortaklıklara ait olan tutarlarının ayrı gösterilmesi temel ...

Tarafsızlık ne anlama gelir?

Tarafsızlık, genel anlamıyla taraf tutmama, yansız kalma, belirli bir zaman ve mekanda belirlenmiş tutum ve düşünceler arasında tercih yapmama halidir. ... Tarafsızlık bazı görüşlere göre mutlak anlamda mümkün değildir. Zira görüş belirtmemek yaşanan gerçekliğe rıza göstermek ve dolaylı olarak taraf tutmak anlamına gelir.

Muhasebede maliyet kavramı nedir?

Maliyet: Bir varlığın elde edilmesi için yapılan harcama ve katlanılan fedakarlıkların toplamıdır. Gider: Dönem gelirinin elde edilmesi amacıyla kullanılmış veya tüketilmiş maliyetlerdir.