Mevâcib nedir?

İçindekiler:

  1. Mevâcib nedir?
  2. Mevacip defteri nedir?
  3. Osmanlıda Mevacib ne demek?
  4. Yurtluk ve ocaklık nedir?
  5. Ulufeleri kim dağıtır?
  6. Ocaklık ne demek tir?
  7. Ulufe dağıtımını kim yapar?
  8. Ulufe ilk hangi padişah?

Mevâcib nedir?

(ﻣﻮﺍﺟﺐ) i. (Ar. mūcib “gereken”in çoğulu veya mā-vecebe “gerekli şey”den mevācib) [Türkçe'de türetilmiştir] “Maaş, aylık” demek olan ve Osmanlılar'dan önceki Türk devletlerinde de kullanılan kelime, Osmanlı mâliye teşkîlâtında yeniçerilere üç ayda bir olmak üzere “masar, recec, lezez, reşen” adlarıyla yılda dört defa ...

Mevacip defteri nedir?

Mevacib defterleri yer alan kayıtlar cebeciyanlar gibi birçok askeri sınıfın ve ocağın maaş ödemelerinin kayıtlarını barındırmaktadır. defterleridir. ... Cebeciyanların maaşları, kalelerde görev yapan yeniçerilerin maaşları yılda dört defa üçer aylık olarak ödenirdi.

Osmanlıda Mevacib ne demek?

Mevacib defterleri, Osmanlı Devleti zamanında maaş alan idari ve askeri personelin maaşlarını yani ulufelerinin kayıtlarının yapıldığı muhasebe defterleridir.

Yurtluk ve ocaklık nedir?

Buna göre ocaklık sancaklar hükümet, yurtluk-ocaklık gibi adlarla fetih sırasında hizmeti görülen mahallî beylere veya emîrlere çoğunlukla kendi toprakları olmak üzere bırakılan yerlerdir. Hükümet tabir edilen sancaklar mülkiyet, yurtluk-ocaklık sancaklar ise arpalık ve sancak hassı yoluyla verilir.

Ulufeleri kim dağıtır?

Ermeni Süleyman Paşa. alınarak kapıkulu halkına ulufe olarak dağıtılmskta idi.

Ocaklık ne demek tir?

Bir aileye, babadan oğula geçmesi için verilen (mülk). Ateş yakılan yer, ocak. Bir yapının temelini veya çatısını oluşturan büyük kereste, temel direği.

Ulufe dağıtımını kim yapar?

2 Temmuz 1752 de Babıâli'de Sadrazam'ın tertip ettiği ulufe töreni ile kapıkulu süvarilerinin maaşlarını dağıttığı sırada kapıcılar...

Ulufe ilk hangi padişah?

Cülûs bahşişi uygulamasına Yıldırım Bayezid devrinde başlandığı iddia edilmekte ile de kanun haline Fatih Sultan Mehmet zamanında getirilmiştir.