Futbolla ilgili terimler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Futbolla ilgili terimler nelerdir?
  2. Taç atışından geri pas olur mu?
  3. Taç atışından gol olur mu?
  4. Geri pas nerede kullanılır?
  5. Taç atışı nasıl kullanılır?
  6. Taç atışı hangi durumlarda olur?
  7. Hangi durumlarda endirekt serbest vuruşu verilmez?
  8. Serbest vuruşta baraj kaç metredir?
  9. Direkt ve endirekt serbest vuruş arasındaki fark nedir?
  10. 9 metre 15 santim ne demek?
  11. Futbolda serbest vuruş ne demek?
  12. Serbest vuruş nasıl olur?
  13. Futbol da frikik ne demek?
  14. Futbolda penaltı hangi durumlarda verilir?
  15. Penaltı kararı nasıl verilir?
  16. Ofsayt kuralı nedir?
  17. Penaltı nedir kısaca anlamı?
  18. Forvette ne demek?
  19. Faul ne anlama gelir?
  20. Faul ne demek TDK?
  21. Futbol Faul ne demek?
  22. Favori ne anlama gelir?
  23. Favorinin eş anlamlısı nedir?
  24. Futbolda tehlikeli hareket nedir?
  25. Futbol Oyun Kuralları kaç tanedir?

Futbolla ilgili terimler nelerdir?

Molatik Sözlük: 13 - Futbol terimleri

  • Korner. Fransızca 'corne' diye bir kelimeden türemiş korner. ...
  • Santra. Yine uzun bir hikâyeyle karşı karşıyayız. ...
  • Altıpas. En ilginç kelimelerden biri de kale alanı diye tabir ettiğimiz altıpas bölgesidir. ...
  • Taç Hayır, kafaya takılan taçla bir alakası yok. ...
  • Faul. ...
  • Penaltı ...
  • Ofsayt. ...
  • Krampon.

Taç atışından geri pas olur mu?

Topun kalecinin kendi takım arkadaşı tarafından, kafa vuruşu veya taç atışı da dahil olmak üzere, aralıksız olarak ikinci kez geri pas olarak kaleciye verilmesi durumunda, top bir rakip oyuncuya dokunmadığı sürece kaleci topa eliyle veya koluyla dokunamaz.

Taç atışından gol olur mu?

Taç atışı, topun tamamı havadan veya yerden, taç çizgisini geçtiği zaman, topun taç çizgisini geçtiği yerden, topa son dokunan oyuncunun rakibi tarafından yapılır. ... Taç atışından doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.

Geri pas nerede kullanılır?

Futbolda atılan geri pas kural ihlaline girer.Hakem tarafından tespit edildiğinde endirekt serbest vuruş cezası verilir.Rakip takımın oyuncaları büyük fırsat yakalamış olur.Çünkü ceza sahası içinden bir endirekt serbest vuruş kazanmış olur.Günümüzde de hala geçerli olan bir kuraldır.Çok fazla yaşanmıyor olsa da yinede ...

Taç atışı nasıl kullanılır?

Taç atışının yapıldığı anda, atışı yapan oyuncu:

  1. vücudunun cephesi ile oyun alanına doğru döner,
  2. her iki ayağı veya ayaklarının bir kısmı ile taç çizgisine veya taç çizgisinin dışında yere basar,
  3. her iki elini kullanır,
  4. topu, başının arkasından ve üzerinden atar,
  5. topu, oyun alanını terk ettiği noktadan atar.

Taç atışı hangi durumlarda olur?

Taç atışı (Etimoloji: ing. "Touch" Dokunmak), futbolda topun, sahanın yan çizgilerinden dışarı çıkmasının ardından oyunun tekrar başlaması yöntemi. Top iki elle tutulup, baş arkası ve üstünden, ayakların yerden kesilmemesi koşuluyla atış yapılır.

Hangi durumlarda endirekt serbest vuruşu verilmez?

Vuruşu yapan oyuncu, top oyuna girdiyse, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa (elle oynanması dışında), Rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir. (bakınız Kural 13 – Fauller ve Fena Hareketler).

Serbest vuruşta baraj kaç metredir?

Serbest vuruşta hakem, kalecinin istediği kadar oyuncuyu toptan 9, 15 m uzaklaştırır ve sonra faul atışını kullanacak oyuncu topun başına geçer ve vuruşunu yapar. Savunma amacıyla toptan 9,15 m uzaklaşan oyunculara "baraj" adı verilir.

Direkt ve endirekt serbest vuruş arasındaki fark nedir?

İhlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.(bakınız Serbest Vuruş pozisyonu) İhlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. (bakınız Serbest Vuruş pozisyonu)

9 metre 15 santim ne demek?

futbol maçlarında kurulan barajın mesafesi olarak bilinse de (ki doğrudur) aslında aynı zamanda orta *[saha] yuvarlağın yarı çapıdır (penaltı noktasına uzaklığı) ve 18 çizgisi *[ceza sahası] yayının penaltı noktasına olan uzaklığıdır.

Futbolda serbest vuruş ne demek?

Serbest vuruş, futbolda savunma durumundaki takımın topa ceza sahası dışında elle dokunması veya bir oyuncuya faul yapması sonucunda kullanılan faul atışıdır. SERBEST VURUŞ NASIL KULLANILIR? ... Savunma amacıyla toptan 9,15 m uzaklaşan oyunculara "baraj" adı verilir.

Serbest vuruş nasıl olur?

Futbolda takımlardan bir tanesinin oyuncusuna faul yapılması durumunda faul yapılan kişi takım arkadaşları ile birlikte topun arkasında durmaktadırlar. Sonra takım arkadaşları topa dokunduktan sonra şut ya da pas verip orta açabilmektedirler. İşte bu endirekt serbest vuruş veya çift vuruş olarak bilinmektedir.

Futbol da frikik ne demek?

Futbolda frikik, faul yapıldıktan sonra kullanılan serbest vuruştur.

Futbolda penaltı hangi durumlarda verilir?

Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, bir oyuncunun, kendi ceza sahası içinde rakip oyuncuya faul ile cezalandırılabilecek 10 kural dışı bir hareketten birini veya birden fazlasını yapması durumunda yapan takımın aleyhine verilir (FIFA futbol oyun kuralları, Kural 14 Penaltı).

Penaltı kararı nasıl verilir?

Penaltı atışını yapan oyuncu bunu kaleye doğru olmak şartıyla pas olarak da kullanabilir. Takım arkadaşlarından biri, topun kendi çevresinde bir tur dönmesinden sonra cezaalanına girerek topa vurduğu ve kaleden içeri soktuğu takdirde gol kararı verilir.

Ofsayt kuralı nedir?

Ofsayt, FIFA Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilen 968 nolu sirkülere göre kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir.

Penaltı nedir kısaca anlamı?

Penaltı rakip takımın oyuncusuna ceza alanı içinde yapılan kural dışı davranışlarda, kuralı çiğneyen takımın aleyhinde ceza olarak verilen ve amacı rakip takımın kolay bir şekilde gol atmasına olanak tanımak olan vuruştur.

Forvette ne demek?

Forvet, futbolda amacı gol atmak olan hücum oyuncusu anlamına gelir. Kısa boylu, seri, pas trafiğini oluşturacak şekilde orta sahaya da yardım eden, santrafor etrafında kat ederek topları tamamlayan, çapraz koşuları ile rakibi zorlayan çok ofansif oyunculardır.Santraforun indirdiği topları temizlerler.

Faul ne anlama gelir?

Faul, futbol maçlarında oyuncular tarafından yapılan ve hakem tarafından kurallara aykırı olarak tanımlanan hareketler. ... Rakip oyuncuya yapılması (bir oyuncunun hakeme veya kendi takım arkadaşına saldırması faul değil, fena hareket olarak tanımlanır) Topun oyunda olduğu sırada gerçekleşmesi.

Faul ne demek TDK?

a. sp. 1. Karşılaşmalarda rakip oyuncuya yapılan kural dışı hareket. 2. mec. Genel kurallara uygun olmayan, hoşa gitmeyen hareket, duruş vb.

Futbol Faul ne demek?

toolz19. Basketbol ve Futbol sporlarında teknik faul terimini sıkça duyarız. Oyuncunun rakibi bilinçli olarak durdurmasına ve isteyerek karşı atağı kesmesine teknik faul denilebilir.

Favori ne anlama gelir?

Favori kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: - Herhangi bir iş veya yarışmada üstünlük sağlayacağına inanılan (kimse, taraf, takım vb.)

Favorinin eş anlamlısı nedir?

Tüm Eş anlamlılar: FAVORI Herhangi bir iş veya yarışmada üstünlük sağlayacağına inanılan (kimse, taraf, takım vb.). En çok beğenilen.

Futbolda tehlikeli hareket nedir?

Futbol kurallarının 12. maddesinde yer alan ihlallerden birisinin gerçekleşmesi. Sahada olan oyunculardan biri tarafından gerçekleştirilmesi. Oyun alanında gerçekleşmesi. Rakip oyuncuya yapılması (bir oyuncunun hakeme veya kendi takım arkadaşına saldırması faul değil, fena hareket olarak tanımlanır)

Futbol Oyun Kuralları kaç tanedir?

Futbol oyun kuralları 17 kuraldan oluşmaktadır. Bunlara ek olarak ta bir kaç madde eklenmiştir. Futbol oyun kuralları aşağıdaki sıralamasıyla bilinir.